Muzika

Prvi duet kultnih hrvatskih autora: Kekin i Rundek ukrstili glasove (VIDEO)

Prvi duet kultnih hrvatskih autora: Kekin i Rundek ukrstili glasove (VIDEO)
Foto: Mark Mrakovčić | Prvi duet dvojice kultnih hrvatskih autora: Kekin i Rundek ukrstili glasove

ZAGREB - Mile Kekin i Darko Rundek, dvojica kultnih hrvatskih autora, snimili su duet, a riječ je o obradi starije pjesme Kekinove bivše grupe "Hladno pivo" pod nazivom "Trening za umiranje", koja je danas predstavljena publici.

Ovo je jedna od pjesama koja Kekina, kako sam kaže, prati cijeli život i nakon više od tri decenije odlučio joj je udahnuti novi život u potpuno novom aranžmanu.

"'Trening za umiranje' napisao sam s 20 godina i već dugo ju želim ponovno snimiti.  Ne zato što joj nešto fali u žestokoj pankerskoj verziji s 'Džinovskog', nego sam ju htio opet doživjeti 'prvi' put. Zato mi je bio potreban gost koji će 'Treningu' dati novu dimenziju i patinu. Sjetio sam se odmah Darka Rundeka, s kojim već dugo želim surađivati. Čekao sam pravu pjesmu koja je, eto, konačno došla. Darko je pristao čim ju je čuo i svojom interpretacijom joj dao novi prepoznatljivi rundekovski pomaknuti pečat", rekao je Kekin.

Darko Rundek kaže da mu je bilo drago kad mu se Mile Kekin javio s idejom za saradnju, jer ga, kako je istakao, cijeni kao autora, a posebno kao tekstopisca.

FOTO Mark Mrakovičić
FOTO Mark Mrakovičić

"'Trening za umiranje' nisam poznavao u ranije objavljenoj verziji. Aranžman koji su mi Mile i Mark Mrakovčić poslali zvučao je poletno i autentično, mogao sam se poistovjetiti s glavnim junakom pjesme pa sam s veseljem prionuo poslu i otpjevao u svom kućnom studiju uz matricu koju su mi poslali. Poslije smo još malo dotjerivali i razmjenjivali ideje kod njih u studiju, na zajedničko zadovoljstvo. Snimanje spota mi je također bilo ugodna igra pa ako se i publici svidi - zaokružit će se jedna lijepa suradnja", rekao je Rundek.

Ono što je ovaj cijeli projekt potpuno umjetnički zaokružilo je video-spot.

FOTO Mark Mrakovičić
FOTO Mark Mrakovičić

Mladi režiser Dinko Šimac, s kojim je Kekin sarađivao prvi put, uložio je dva mjeseca rada da napravi ovo djelo.

"'Trening za umiranje' je pjesma koju znam otkad znam za sebe jer se nalazila na jednoj od prvih kazeta koju sam imao. Iz tog sam razloga osjetio veliku odgovornost i prema pjesmi, ali nekako i prema sebi - da pokušam napraviti spot koji će biti nešto posebno. Mile i ja smo krenuli od ideje road tripa, koja je već mnogo puta obrađena. No, u našem slučaju, road trip se pretvorio u alegoriju vožnje kroz život i ustrajnosti kod težih životnih situacija. O kretanju naprijed i bijegu. Pomislio sam da je to savršena prilika da 'smanjimo' Mileta i Darka u minijature i smjestimo ih u obiteljsku kuću, u autiće i među igračke. Svojevrsna 'Priča o igračkama', ali uz veću dozu mraka", ispričao je Šimac.

"Trening za umiranje", kako je Kekin najavio na kraju, biće dio repertoara koji najavljuje na nadolazećim koncertima u Nišu (14. septembar), Oslu (21. septembar), Ruskom Krsturu (19. oktobra), Ljubljani (25. oktobra), Novom Sadu (1. novembra), Beogradu (2. novembra) i Zagrebu (9. novembra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije