Muzika

Počinje "Kustendorf klasik" na Mećavniku

Počinje "Kustendorf klasik" na Mećavniku
Foto: Facebook | Počinje "Kustendorf klasik" na Mećavniku

BEOGRAD - Festival klasične muzike "Kustendorf klasik" biće otvoren večeras u etno-selu Mećavnik na Mokroj Gori i trajaće do 3. septembra, saopštili su organizatori.

U takmičarskom dijelu festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije, Rusije i Bjelorusije, studenti fakulteta muzičke umjetnosti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Moskve, Sankt Peterburga, Omska, Tjumena, Hanti-Mansijska, Nojabrska, Tomska, Minska, kao i studenti sa odsjeka muzičke umjetnosti iz Kosovske Mitrovice.

O dobitnicima nagrade festivala "Zlatna matrijoška" odlučiće međunarodni žiri, koji čine umjetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti Mihail Golikov, pijanista i profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu Vladimir Milošević i švajcarsko-srpska kompozitorka i gitaristkinja Maja Le Ru Obradović.

Večernji časovi rezervisani su za koncerte proslavljenih domaćih i svjetskih umetnika, a prvi put biće izvedena i dva muzičko-scenska djela.

Prve festivalske večeri nastupiće ruska pijanistkinja Zarina Šimanska, dobitnica brojnih međunarodnih pijanističkih takmičenja i nosilac titule umjetnice Moskovske filharmonije, kao i mecosopran Zinaida Carenko, solistkinja Marinski teatra.

Druge večeri festivala biće izvedena opera "Iza operskih kulisa" srpske kompozitorke Vere Milanković.

Operetu će izvesti Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" u saradnji sa Domom kulture Studentski grad.

Treće večeri, 2. septembra, nastupiće violinista srpskog porijekla Luka Faulizi, mladi pijanista Bogdan Dugalić i talentovani gitarista Uroš Jaćević.

Na zatvaranju Festivala biće izvedena dramska opera "Šum šume preko polja" kompozitora Aleksandra Sedlara.

Organizatori navode da će program festivala obogatiti i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola "Mokranjac" i "Vatroslav Lisinski" iz Beograda, kao i predavanja o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije