Muzika

Počinje Escape vokalni kamp: Fizičke vježbe kao ključna podrška vokalnim performansama

Počinje Escape vokalni kamp: Fizičke vježbe kao ključna podrška vokalnim performansama
Foto: Ustupljena fotografija | Počinje Escape vokalni kamp: Fizičke vježbe kao ključna podrška vokalnim performansama

Escape vokalni kamp, koji se održava od 18. do 22. septembra u prirodnom ambijentu nedaleko od Banjaluke, ove godine donosi inovativan program u kojem fizičke vježbe igraju ključnu ulogu u poboljšanju scenskih i vokalnih performansi.

Organizator kampa je vokalni pedagog Maja Manojlović, koja kroz školu pjevanja MaMa VOX i višegodišnje iskustvo u radu sa pjevačima unapređuje njihovu tehničku i scensku spremnost.

Koreografkinja Ana Mazalica, jedna od ovogodišnjih mentora kampa, ističe važnost scenskog pokreta kao sastavnog dijela nastupa: "Moj zadatak je da kandidatima na što opušteniji način približim scenski pokret. Trudim se da ne budem previše stroga, ali da izvučem maksimum iz svakog učesnika. Prošle godine smo imali sjajan primjer djevojke koja je na prvom času bila uvjerena da ne zna plesati. Do kraja kampa ostvarila je ogroman napredak. Moja želja je da svaki učesnik razvije samopouzdanje u pokretu i pronađe svoj način izražavanja na sceni. Posebno uživam u radu na zajedničkoj koreografiji, jer tada se stvara posebna energija među učesnicima."

Uz rad na scenskom pokretu, ove godine poseban akcenat stavljen je na fizičku kondiciju, za što je zadužena fitnes instruktorka Aleksandra Stupar.

Ona naglašava važnost fizičke spremnosti kao podrške vokalnim performansama: "Čast mi je i zadovoljstvo što sam dio ovog kampa. Kao dugogodišnji fitnes trener, svjesna sam koliko je važno da pjevači razviju svijest o svom tijelu i fizičkoj spremi. Kroz Escape vokalni kamp želimo da im približimo fitnes kao podršku performansu, sa fokusom na vježbe koje oslobađaju glas i poboljšavaju kontrolu disanja. Takođe, kroz kardio vježe, ekstremni vokalni trening i pjevački poligon ćemo simulirati zahtjevne uslove scenskih nastupa, učesnici će razviti bolju kondiciju i smanjiti probleme sa kontrolom daha tokom nastupa."

Stupar, koja prvi put učestvuje kao mentor na Escape vokalnom kampu, ističe izazov u pripremi programa: "Ovakav pristup nije prisutan u zemljama regiona, pa je potraga za relevantnim informacijama bila kompleksna. Konsultovali smo se sa stručnjacima iz inostranstva koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa poznatim svjetskim pjevačima. Na osnovu tih saznanja, osmislili smo jedinstven program prilagođen pjevačima, pod Majinim mentorstvom, jer Maja primjenjuje već ovakav pristup kroz svoju nastavu i zalaže se za holistički pristup u radu sa svakim svojim studentom i učenikom."

Ovaj jedinstveni kamp pruža priliku pjevačima da, kroz spoj scenskog pokreta i fizičke kondicije, unaprijede svoje vokalne performanse i ostvare zavidan scenski nastup.

Sigurno je da će Escape vokalni kamp, koji već privlači pažnju širom regije, postati tradicija u godinama koje dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije