Muzika

Pijanista svjetskog glasa Lorenco di Bela nastupio u Banjaluci

Pijanista svjetskog glasa Lorenco di Bela nastupio u Banjaluci
Foto: Borislav brezo/Banski dvor - Kulturni centar | Pijanista svjetskog glasa Lorenco di Bela nastupio u Banjaluci

BANJALUKA - Italijanski pijanista svjetskog glasa Lorenco di Bela, predstavio se večeras publici u Banskom dvoru, a u okviru trećeg dana 7. Internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata".

Publika u Banskom dvoru, kako je saopšteno iz ove kulturne institucije, imala je priliku da se uvjeri u ono što o Lorencu pišu svjetski mediji i kritika, te su tako svi mogli da osjete zašto je posebno hvaljen zbog svoje sposobnosti da stvori intimnu vezu sa publikom, pružajući slušaocima doživljaj koji je istovremeno tehnički savršen i emocionalno moćan.

Izvodeći kompozicije Baha, Šuberta, Lista, Rahmanjina pokazao je da njegova virtuoznost ne leži samo u tehničkoj briljantnosti, već i u načinu na koji se prilagođava karakteru i stilu različitih kompozitora.

"Čim sam kročio u ovu salu bio sam prijatno iznenađen činjenicom da sam našao mjesto koje je gotovo idealno za jednog pijanistu. Biću neskroman i reći ću da je za mene, tako i za publiku ovo mjesto, kao neko mjesto iz snova i u arhitektonskom i u smislu akustike. Ovaj put, nažalost, ne ostajem dugo u Banjaluci, već sutra ujutru putujem, ali dio grada koji sam vidio smatram apsolutno šarmantnim. Banjaluka me veoma podsjetila na Toskanu u Italiji, samo sa manje turista. Osjetio sam veoma sličnu atmosferu. Ranije sam još čuo da je Banjaluka vrlo aktivan kako turistički, tako i umjetnički centar, naročito kada je riječ o muzici. Zaista se nadam da ću u budućnosti ponovo posjetiti Banjaluku i ostati duže", kazao je Lorenco.

Kao osnivač  i umjetnički direktor pijanističkog festivala "Civitanova Classica "i muzičkog festivala "Mugellini " te  pijanističkog takmičenja "La Palma d'Oro" savršeno razumije izazove koje nosi organizacija jednog ovakvog događaja, ali i izazove koje nosi kreiranje programa.

"U ovako divnom i funkcionalnom prostoru, lično, vjerujem da je moguće organizovati svaku vrstu muzičkog događaja i da to bude nešto izuzetno. Ovogodišnji koncerti 'Jesenje sonate' su izuzetni, značajni, kvalitetni i zanimljivi.  Ovakvi festivali nesumnjivo imaju nemjerljiv značaj kako za umjetnost kao takvu, tako i za publiku koja uživa u toj umjetnosti. U tom smislu organizacija ovakvih festivala nosi izuzetnu odgovornost organizatora i nas umjetnika koji smo učesnici", naglasio je on.

Pokrovitelji festivala su Predsjednik Republike Srpske i  Grad Banjaluka.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije