Muzika

Pijanista Nikola Đorojević: Studiranje na konzervatorijumu u Moskvi zahtijeva mnogo truda

Pijanista Nikola Đorojević: Studiranje na konzervatorijumu u Moskvi zahtijeva mnogo truda
Foto: Ustupljena fotografija | Pijanista Nikola Đorojević iz Novog Grada student prestižnog konzervatorijuma u Moskvi

NOVI GRAD - Mladi pijanista Nikola Đorojević, student prestižnog državnog konzervatorijuma "P.I. Čajkovski" u Moskvi, u klasi Irine Poltnjikove, trebalo bi da održi koncert klasične muzike u galeriji Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad večeras s početkom u 20 časova.

Đorojević će se publici u rodnom gradu predstaviti uz pratnju flaute Maše Maran, studentkinje banjalučke Akademije na Odsjeku za flautu, pod mentorstvom profesora Sonje Miletić.

"Često sam nastupao na koncertima muzičke škole još od malih nogu, kao i na različitim gradskim manifestacijama, međutim ovo je prvi put od kada studiram da održavam solistički koncert. Iako sam nastupao u mnogim gradovima i državama, svirati u svom gradu je poseban osjećaj i drago mi je što imam priliku da građanima Novog Grada pokažem svoje umijeće", izjavio je Đorojević za "Nezavisne".

Ovaj virtuozni dvojac potrudiće se da pruži samo najbolje svojim sugrađanima u gradu na dvije rijeke, svirajući najpoznatije svjetske kompozicije i približavajući im tako karakteristike univerzalne muzičke kulture.

"Maša i ja se poznajemo još od ranog djetinjstva. Pošto smo pohađali istu osnovnu i srednju muzičku školu, imali smo priliku da često nastupamo zajedno i da pratimo muzičko sazrijevanje jedno drugog. Prije tri godine sam joj bio i korepetitor na prijemnom ispitu u Banjaluci, gdje ona i sada studira. U srijedu ćemo se predstaviti Bahovom Sonatom za flautu E-dur, a ja ću izvesti tokatu Baha, 32 varijacije Betovena, Emprompti Šuberta i Četvrtu sonatu Prokofjeva", najavio je mladi pijanista.

Đorojević klavir svira od svoje šeste godine. Osnovno i prva tri razreda srednjeg muzičkog obrazovanja otpočeo je u Prijedoru, a završio u Beogradu, u klasi profesora Snežane Milosavljević, koja je, kako navodi Đorojević, umnogome zaslužna za njegov upis konzervatorijuma u Moskvi.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

"Kod kuće smo imali električni klavir, koji je zapravo bio namijenjen mojoj sestri Marini. Mene je privukao taj instrument, počeo sam da sviram još i ne znajući note. Tada su me roditelji odveli kod nastavnice Jasne Rađenović, u čijoj sam klasi proveo nekoliko godina. Ona mi je dala odličnu osnovu, zahvaljujući kojoj sam mogao dalje da se usavršavam", govorio je o svojim muzičkim počecima pijanista Nikola Đorojević.

Ljubav prema dirkama i notnim zapisima, uz talenat, permanentno učenje i svesrdno uvježbavanje kompozicija pokazali su se kao odlična kombinacija.

Đorojević je dobitnik brojnih nagrada i priznanja od kojih su najznačajniji laureati na republičkim takmičenjima u Republici Srpskoj i Srbiji, te na međunarodnim takmičenjima u Parizu, Šapcu, Smederevu, Bijeljini i Sremskoj Mitrovici; prve nagrade u Milanu i Beogradu, druga nagrada u Veroni.

"Studiranje na konzervatorijumu zahtijeva mnogo sati vježbanja, ali i slušanje drugih izvođača. To mi ostavlja vrlo malo slobodnog vremena, koje koristim za druženje, čitanje, posjećivanje muzeja i drugih kulturnih dešavanja i svega onoga što Moskva ima da ponudi", istakao je ovaj mladi pijanista.

Uputiti se u drugu zemlju, pogotovo kad su u okviru iste otvoreni ratni sukobi, nije bila nimalo laka odluka, objasnio je Đorojević, ali, vođen željom da unaprijedi svoja znanja i vještine i tako postigne napredak u svojoj muzičkoj karijeri, ipak se riješio na to.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

U Rusiji su ga veoma dobro prihvatili i on sada, kako kaže, uveliko drži korak sa svojim kolegama u vezi s izvođenjem na klaviru.

Kao i svakom umjetniku, podrška mu mnogo znači, pogotovo jer svako profesionalno zalaganje iziskuje određene novčane izdatke.

"Bavljenje muzikom na ovom nivou je izuzetno skupo, tako da je svaki vid pomoći dragocjen. U mlađim danima kada sam učestvovao na takmičenjima u zemlji i inostranstvu dobijao sam simboličnu pomoć od porodice, prijatelja, škole, a ponekad i opštine Novi Grad. Međutim, najveća podrška su mi bili i ostali roditelji, koji snose najveći dio troškova mog školovanja", istakao je Đorojević.

Ovaj mladi umjetnik ne posustaje u ostvarivanju svojih ciljeva te će nakon završenog konzervatorijuma, kako navodi, i dalje ići putevima ličnog i muzičkog usavršavanja.

"S obzirom na to da osnovne studije traju pet godina, planiram da ih tamo i završim, a nakon toga bih volio da master studije upišem u nekom drugom evropskom gradu, kako bih stekao više muzičkog iskustva. Za kvalitetno muzičko izvođenje potrebno je što više javnih nastupa, pa mi je plan da se u narednim godinama tome i posvetim", zaključio je mladi pijanista za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije