Muzika

Ovo je najuspješnija evrovizijska pjesma ikada (VIDEO)

Ovo je najuspješnija evrovizijska pjesma ikada (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen | Ovo je najuspješnija evrovizijska pjesma ikada (VIDEO)

Pjesma "Sačuvaj svoje poljubce" proslavila je članove grupe "Brotherhood", među kojima i preminulog pjevača Martina Lija.

"Sačuvaj svoje poljupce za mene" je bila pobjednička pjesma Ujedinjenog kraljevstva na Evroviziji 1976. koja se održavala u Hagu u Holandiji.

Pjesma je ubrzo postala svjetski hit, dostigavši prvo mjesto u mnogim zemljama, a u Velikoj Britaniji je postala najprodavanija pjesma godine.

Numera će ostati upamćena i kao najprodavaniji singl sa Evrovizije ikada. Takođe i dalje drži rekord za najviši relativni rezultat po sistemu glasanja uvedenom 1975. (koji se od tada koristio na svakom takmičenju), sa prosjekom od 9,65 poena po žiriju, prenosi b92.

"Save Your Kisses for Me" je prvobitno napisao član Li Šeriden u avgustu 1974.

Drugi članovi benda su smatrali da je naslov nespretan i preradili su ga u "Oceans of Love".

Šeriden nije bio zadovoljan promjenama i pjesma je odložena. Godinu dana kasnije, kada je došlo do smišljanja pjesama za sljedeći album, kada su otkrili da im treba još jedna pjesma i Šeriden je ponovo izbacio "Save Your Kisses for Me".

Ovoga puta pjesma je prihvaćena. Ubrzo nakon toga, menadžer Toni Hiler je želio da grupa pokuša da učestvuje na Evroviziji, a niko nije ni slutio kakav će uspjeh imati ova numera.

Na takmičenju su pobijedili drugoplasiranu grupu So-So za samo dva boda.

Nastup su činila dva pjevača u crno-bijelim odijelima i dvije žene u bijelim i crvenim kombinezonima sa odgovarajućim beretkama. Stajali su mirno i pjevali uz mirniju koreografiju.

Tekst pjesme opisuje nježno sukobljene emocije čovjeka koji ujutro napušta voljenu osobu dok ide na posao.

Posljednji stih pjesme dao je preokret da je dotična osoba njegovo trogodišnje dijete.

Uslijedile brojne obrade

Pjesma je nakon uspjeha na Evroviziji dobila mnoge obrade, a kantri pjevačica Margo Smit imala je veliki hit na kantri top listama 1976, dok je Bobi Binton imao Billboard top 100 hit iste godine sa svojom verzijom.

Pjesma je izabrana u internet anketi koju je sprovela Evropska radiodifuzna unija 2005. godine kao jedna od četrnaest najpopularnijih pjesama u istoriji Evrovizije i bila je jedna od učesnica na koncertu povodom pedesete godišnjice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije