Muzika

Otvoren "Kustendorf klasik"

Otvoren "Kustendorf klasik"
Foto: Srna | Otvoren "Kustendorf klasik"

Na Mećavniku u Mokroj Gori svečano je otvoren 11. Festival klasične muzike "Kustendorf klasik".

Festival su sinoć otvorili njegov osnivač Emir Kusturica i načelnik departmana za komunikacije kompanije "Gasprom njeft" Aleksandar Dibalj.

Dibalj je rekao da je Kusturica genijalni autor i to ne samo u oblasti filma, nego je pun raznih originalnih ideja, od kojih je jedna bila i stvaranje ovog jedinstvenog festivala.

"Zavidim mladim izvođačima koji su ovde, oni sakupljaju impresije, utiske koji će ostati celog žovota. Sa jedne strane ovde je atmosfera slobode, atmosfera demokratije, sa druge strane ovi mladi izvođači imaće priliku da pokažu šta znaju i da se takmiče. Svi ovi mladi imaju sreću da ovde sa njima nastupaju i svetske zvezde. Ovde su nastupali i Berezovski i Macujev i Gergijev, oni su mogli da vide uživo sve te velikane, a, naravno, da vide i Kusturicu koji je ništa manje svetska zvezda", istakao je Dibalj.

Kusturica je rekao da se slaže sa Dibaljem u vezi sa njegovom tvrdnjom da u ovom selu vlada sloboda.

"Mislim, ipak, da ovde nema demokratije. Demokratija je preživljeni oblik društvenog uređenja. Svaki uspjeh ovog sela mjeri se odsustvom demokratije", istakao je Kusturica.

On je naglasio da se na Mećavniku događa, da se na pozornici mijenjaju veliki umjetnici i mladi koji će postati veliki.

"Između dvije krajnosti koje predstavljaju život i smrt, oni nam donose trijumf života. Trijumf konstruktivnosti u odnosu na destruktivnost. Otkrivaju nam magijski svijet. Tesla je tvrdio da svaki čovjek koji je živio nikada nije umro, on se pretvorio u svjetlost, vjerujući da ljudska energija dolazi iz etera. Podsmjehivao se Ajnštajnu koji je tvrdio da svakolika energija dolazi iz materije. Vjerujući u red i u moral, ukazao nam je Tesla na moguću definiciju umjetnosti: ako duhovna energija plovi eterom, onda svaka umjetnost teži da bude muzika. Živeći za taj eter, vjerujući u duh i u to da smrti nema, svaki mladi i veliki umjetnik, upotpunjuje život u kome nema smrti. I ovom idejom o besmrtnosti, još jedan muzički `Kustendorf` je otvoren", rekao je Kusturica.

Otvaranju Festivala prisustvovao je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, kao i ministar kulture u Vladi Srbije Nikola Selaković.

Nakon svečanosti otvaranja, koncert su održali ruska pijanistkinja Zarina Šimanskaja i mecosopran Zinaida Carenko, solistkinja čuvenog Marijinski Teatra.

O dobitnicima nagrade Festivala "Zlatna matrijoška" odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, pijanista i profesor na FMU u Beogradu, Vladimir Milošević i kompozitorka i gitaristkinja Maja Le Ru Obradović.

U četiri festivalska dana od jutarnjih do kasnih večernjih časova Mećavnik će biti ispunjen muzikom.

Tokom Festivala biće otvorena nova galerija pod nazivom "Đuzepe Rotuno" uz izložbu fotografija Janka Kusturice.

Festival "Kustendorf klasik" zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft".

"Kustendorf klasik" traje do 3. septembra, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije