Muzika

Objavljen program Jazz Festa Sarajevo 2024

Objavljen program Jazz Festa Sarajevo 2024
Foto: Ustupljena fotografija/Jazz Fest Sarajevo | Objavljen program Jazz Festa Sarajevo 2024

SARAJEVO - Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2024 biće održan od 6. do 9. novembra a na različitim festivalskim scenama nastupće umjetnici iz Sjedinjenih Država, Španije, Kube, Malija, Konga, Francuske, Austrije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Novog Zelanda.

Kako su saopštili organizatori, festival 6. novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo otvara Makedonski nacionalni jazz orkestar sa Rambom Amadeusom.

"Narednog dana nastupa kubanski pijanista i pjevač Roberto Fonseca sa svojim sedmočlanim ansamblom 'La Gran Diversión', dok će 8. novembra koncerte održati kvartet američkog trubača Thea Crokera te znameniti noise-rock trio američkog gitariste Marca Ribota, sa gitaristom i basistom Shahzadom Ismailyjem i bubnjarom Chesom Smithom. Četvrtog dana festivala u Narodnom pozorištu nastupaju Braća Teofilović koji obilježavaju 30 godina svog muzičkog rada kao i sjajna 'super grupa' Les Amazones d'Afrique sa pjevačicama iz Malija i Konga", pojašnjavaju organizatori.

Program Jazz Festa u Pozorištu mladih organizuje dvije evropske premijere - koncerte američkog kontrabasiste Trevora Dunna i američko-novozelandskog kvarteta Titan to Tachyons, benda gitaristice Sally Gates.

"Bit će predstavljen i novi projekat francuskih umjetnika Fakebooks, te ansambl Wanting Machine, saradnja austrijskih umjetnika sa Amerikankom Pamelijom Stickney, jednom od najvažnijih instrumentalista i inovatora na instrumentu teremin, dok će svoj posljednji album predstaviti i Lana Kostić, bh. violončelistica i vokalistica poznata pod umjetničkim imenom Lakiko", pojašnjeno je dalje.

Jazz Fest Sarajevo 2024 ponovo pokreće i regionalni edukativni program za muzičare i studente muzike iz Bosne i Hercegovine i šire regije.

"Voditelj programa je Damir Imamović, a predavači će biti muzičari i edukatori iz Amerike, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Belgije. Music Meeting će okupiti 30 polaznika koji će prisustvovati predavanjima, masterclassima i radionicama, a na ovaj program moći će se prijaviti već naredne sedmice", zaključeno je u saopštenju.

Ulaznice za koncertne programe Jazz Festa moguće je kupiti online od 23. oktobra, dok će prodaja ulaznica u festivalskom box officeu biti organizovana od kraja oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije