Muzika

Muzej Hercegovine u Trebinju: U planu rekonstrukcija Dučićevog klavira

Muzej Hercegovine u Trebinju: U planu rekonstrukcija Dučićevog klavira
Foto: Vesna Duka | Muzej Hercegovine u Trebinju: U planu rekonstrukcija Dučićevog klavira

TREBINJE - Muzej Hercegovine u Trebinju planira da rekonstruiše klavir čuvenog srpskog pjesnika Jovana Dučića, koji je od izuzetne vrijednosti i koji se već 15 godina čuva u toj ustanovi kulture, kao dio zbirke i zaostavštine poznatog srpskog pjesnika, kazala je Ivana Grujić, direktor Muzeja.

Za rekonsrukciju klavira koji je star više od jednog vijeka potrebno je, prema stručnim procjenama, oko 20.000 evra, da bi se taj velelepni instrument vratio u prvobitno stanje i da bi na njemu ponovo mogla da se svira muzika.

"Klavir je sada u lošem stanju i, prema procjeni stručne firme iz Beograda, potrebno ga je potpuno reparirati, promijeniti sve dirke, žice i ostale dijelove", navela je Grujićeva.

Ona je pojasnila da je klavir, prema njihovoj procjeni, prvobitno bio u boji drveta, a naknadno je prefarban u crno, s tim da su dirke rađene od slonovače, što ukazuje da je taj instument zaista bio jedan reprezentativan primjerak.

Taj značajan instrument bi, kako je dodala Grujićeva, bilo neophodno obnoviti u Beogradu.

Klavir, koji se sada čuva u Muzeju Hercegovine u Trebinju, prvo je, kako je istakla, na aukciji u Beogradu kupio jedan Čačanin, a onda ga je poklonio Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

"Potom ga je tadašnji episkop vladika Grigorije, prije 15 godina, ponudio Muzeju da njime upotpune svoju zbirku posvećenu Dučiću, što su u Muzeju sa zadovoljstvom prihvatili", podsjetila je Grujićeva, prenosi Srna.

Pretpostavlja se, kako je rekla, da je Dučić taj klavir kupio kada je kao diplomata boravio u Budimpešti, Bukureštu ili Sofiji, odakle ga je onda prenio u Beograd, gdje je imao namjeru da pravi kuću, za koju je već bio nabavio mnoge predmete, a koji su sada u vlasništvu nekih beogradskih porodica.

Dučić je vjerovatno taj klavir nabavio 30-ih godina 20. vijeka, a sam instrument potiče iz druge polovine 19. vijeka.

"Klavir je izradila poznata porodica Krčmar iz Praga, što se vidi na osnovu pečata koji se nalazi unutar instrumenta, a koja se njihovom proizvodnjom bavila nekoliko generacija tokom 19. vijeka", dodala je Grujićeva.

Prema njenim riječima, nije poznato da li je Dučić kupio klavir ili ga je dobio na poklon, kao ni to da li je Dučić na njemu sam svirao, jer o tome ne postoje podaci.

"Ali, s obzirom na to da je Dučić bio svestrana ličnost koji je stvarao, ali i živio umjetnost, ovo bi još potpunije osvijetlilo njegovu ličnost", dodala je Grujićeva.

Ona je najavila da je u planu i da se na raznim manifestacijama, posvećenim srpskom velikanu Jovanu Dučiću, nakon rekonstrukcije klavira, organizuju i koncerti i da se ponovo začuje zvuk i sa Dučićevog klavira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije