Muzika

Međunarodno pijanističko takmičenje počelo u Trebinju

Međunarodno pijanističko takmičenje počelo u Trebinju
Foto: N.N. | Međunarodno pijanističko takmičenje počelo u Trebinju

​TREBINJE - Koncertom klavirskog dua Sonje Marković i Dragana Bratića, te ruske pijanistikinje Natalije Trul, u pozorišnoj sali Kulturnog centra počelo je prvo Međunarodno pijanističko takmičenje “Trebinje klasik“ koje je okupilo mlade pijaniste i njihove profesore iz BiH i zemalja regiona.

Manifestaciju je otvorio Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja, naglašavajući da Trebinje postaje centar kulturnih dešavanja regiona, a najbolja potvrda jeste respektabilan broj i zavidan kvalitet kulturnih događaja u toku godine, kao i kontinuirano obogaćivanje kulturne scene našeg grada.

“Pored tradicionalnih manifestacija, u prethodnom periodu smo dobili i nove prestižne događaje – Music&More SummerFest i Trebinje džez festival, koji su zavrijedili pažnju cijelog regiona i po kojima je Trebinje postalo prepoznatljivo kao epicentar kulturnih događaja, a za ‘Trebinje klasik’ smo uvjereni da donosi dodatnu vrijednost u oblasti kulture u našem gradu i da će prerasti u tradicionalnu manifestaciju”, naveo je Dražen Bošković.

On je istakao da grad Trebinje, u saradnji sa partnerima sa lokalnog, republičkog, ali i regionalnog nivoa, iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava za kulturne manifestacije, kao i za unapređenje infrastrukture u svrhu poboljšanja kvantiteta i kvaliteta kulturnih događaja u našem gradu.

Prvo Međunarodno pijanističko takmičenje “Trebinje klasik“ organizovalo je Udruženje građana „Orgelpunkt” u saradnji sa partnerima – trebinjska Muzička škola, Kulturni centar Trebinje, Muzej Hercegovine i Grad Trebinje.

U ime Udruženja “Orgelpunkt”, obratio se pijanista Dragomir Bratić koji je rekao da se na ovo takmičenje, koje traje do 9. maja, prijavilo preko 170 učenika i studenata muzičkih škola i akademija, te da će se, pored učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, takmičiti i studenti sa prestižnih akademija iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Takmičenje je podijeljeno u tri discipline, a pijaniste će ocjenivati dva žirija koji će odabrati laureate iz svih kategorija i dodijeliti im nagrade “Zlatni Leotar”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije