Muzika

Matija Cvek za "Nezavisne": Mostar me oduševio energijom, radujem se povratku u ovaj grad

Matija Cvek za "Nezavisne": Mostar me oduševio energijom, radujem se povratku u ovaj grad
Foto: Jelena Balić | Matija Cvek za "Nezavisne" povodom nastupa na "Mostar Summer Festu"

Matija Cvek sa svojim bendom "The Funkensteins" nastupiće na dvanaestom izdanju "Mostar Summer Festa", koje organizuje Udruga za promicanje urbane kulture u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, 27. juna, prve festivalske večeri.

Cvek na početku razgovora za "Nezavisne" kaže da se raduje povratku u grad na Neretvi, gdje je prošle godine imao jedan od najboljih nastupa u sezoni.

Uz višestrukog dobitnika nagrade "Porin", "The Funkensteins" čine Martina Radić, Mihaela Karla Palić, Marin Gregov, Tomislav Mihaljević, Filip Rušin, Tin Švegović, Darko Vlahović. 

Svi oni prve večeri festivala binu će dijeliti sa bh. i hrvatskim bendovima M.O.R.T., "Zoster", "KUD Kuvajt", te vladarom streaminga Hiljsonom Mandelom, a šta ovaj put spremaju za publiku koja ih odlično poznaje, Cvek je govorio u intervjuu za "Nezavisne".

NN: Nastupate na "Mostar Summer Festu", pa nam za početak recite kakva su očekivanja i šta sve pripremate za mostarsku publiku?

CVEK: Posljednji nastup u Mostaru bio je jedan od najboljih prošlogodišnjih koncerata za mene. Atmosferom, energijom, poznavanjem pjesama, Mostar je oduševio. Nadam se da ćemo biti na tom valu i na "Mostar Summer Festu".

NN: Pored Vas na bini će se naći i Vaš bend "The Funkensteins". Na koji način oni utiču na Vaš muzički izražaj?

CVEK: Bend funkcionira kao složeni organizam koji raste i razvija se. Skup različitih ljudi koji se vole i poštuju, muziciraju na visokoj razini i poznaju se u ton. Svi su maksimalno požrtvovani, razumni i djeluju za dobrobit benda, zbog toga je kreativa nesputana i bend ima veliku ulogu u stvaranju live aranžmana, ali i studijskih. 

NN: Šta Vam je najdraže pri nastupima uživo?

CVEK: Vjerujem da se uklapam u tu priču benda iz prošlog pitanja, pa jednostavno crpim svaki trenutak proveden na bini. Fluidnost i koherentnost publike i izvođača te na neki  način i razvoj intime mogu razumjeti samo publika i izvođač u datom trenutku.

NN: Za Vas govore da ste jedan od najperspektivnijih regionalnih pjevača mlađe generacije, kakve su Vaše reakcije na ove tvrdnje?

CVEK: Prilično subjektivna i megalomanska titula koja godi egu, ali ne olakšava teret na leđima, a ja volim biti lagan. 

NN: Pišete kako muziku, tako i tekstove pjesama. Koliko je u današnje vrijeme moguće pronaći originalnost u svijetu pop/funk muzike i na koji način Vi pristupate radu, a da Vam pri tome pjesme ne liče na nešto već objavljeno?

CVEK: Mislim da je cijela umjetnost bazirana na svjesnim ili nesvjesnim reciklažama i da je moguće jedino ostati dosljedan u izričaju i prihvatiti izvore s kojih smo se "naše" umjetnosti napili. Ljudima moramo približiti svoju istinu na šarmantan, maštovit, lucidan način. Vjerujem da su naša iskustva i istine varijabilne pa se tako i radovi mijenjaju, stagnacija je opasna za autora. 

Foto: Jelena Balić
Foto: Jelena Balić

NN: Kako odlučite koju pjesmu zadržati za sebe, a koju proslijediti nekom drugom izvođaču?

CVEK: Rijetko odlučujem proslijediti pjesmu nekom drugom, a ako je to slučaj, onda stvarno čvrsto vjerujem da ta pjesma nije za mene trenutno i čujem nekog drugog u njoj. 

NN: Krajem prošle godine objavljen je Vaš duet sa Marijom Šerifović, koji je dobio veoma pozitivne reakcije, što nije Vaša prva duetska saradnja koja je privukla pažnju publike. Kako gledate na duete, koje su njihove prednosti?

CVEK: Volim suradnje i izlaske iz zone komfora. Ne vidim žanrovske prepreke, a sve ljude s kojima sam surađivao cijenim i poštujem kao osobe i glazbenike. Prednost je svakako širenje publike, korist je obostrana, a iskustvo i prijateljstvo neprocjenjivo. 

NN: Iza sebe imate brojne nagrade i pohvale, da li Vas nekad brine da će Vas dobar prijem publike i kritike "uljuljkati" na polju kreativnosti?

CVEK: Naravno. Često se sjetim jednog intervjua Boba Dilana gdje kaže kako je poslije svake uspješne pjesme bio u strahu od neponavljanja takve čarolije. Pjesma je čarolija, a nisam siguran da čarobni prah po nama pada vječno. 

NN: Kakvi su Vam planovi za budućnost u profesionalnom segmentu?

CVEK: Puno koncerata, putovanja i nadam se novih pjesama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije