Muzika

"Mali kompozitor": Najbolja pjesma festivala "Čudan san"

"Mali kompozitor": Najbolja pjesma festivala "Čudan san"
Foto: Ustupljena fotografija | "Mali kompozitor": Najbolja pjesma festivala "Čudan san"

BANJALUKA - Na 17. festivalu dječijeg muzičkog stvaralaštva "Mali kompozitor - Banja Luka 2023" prvu nagradu osvojila je kompozicija "Čudan san" u izvođenju Anđele Mićanović iz Bijeljine.

Kako je saopšteno iz direkcije festivala, prema već ustaljenoj tradiciji, "Mali kompozitor"  je i ove godine održan povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci.

"Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva 'Mali kompozitor' je svojim sedamnaestim  izdanjem u potpunosti opravdao epitet jedinstvene kulturno-obrazovne manifestacija koja usko povezuje prosvjetu i kulturu i veoma je značajna  sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine. U centralnoj festivalskoj večeri našlo se 14 kompozicija talentovanih malih kompozitora, tekstopisaca i izvođača iz Republike Srpske i čitave Bosne i Hercegovine", kazao je Mladen Matović, direktor festivala.

Dalje navodi da je, kao  jedini festival za djecu sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, "Mali kompozitor" i ove godine ostvaren zahvaljujući pregalaštvu i saradnji  više od 40 muzičkih  pedagoga (univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i velikog broja nastavnika Muzičke kulture), što mu daje poseban pedagoško-edukativni karakter i specifičan stručni dignitet i kredibilitet.

"'Mali kompozitor' je u  proteklih  17 godina  prepoznao preko 450 talentovane djece, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim pedagozima. Osnovni cilj festivala koji je u proteklom periodu iznjedrio više od 280 autorskih kompozicija za djecu je afirmacija samostalnog dječijeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje djece na dalji rad", zaključio je Matović. 

Nagradu za tri najbolje pjesme odlučile su ocjene dječijeg žirija koga su činili prošlogodišnji festivalski pobjednici, dječiji sastav "Pačići" iz Doboja, Đorđe Smiljčić iz Banjaluke, Srna Kovačević iz Prnjavora, te Relja Babić iz Banjaluke.

 

"Nije bilo lako započeti, a kamoli održati tradiciju i kontinuitet organizovanja jednog ovako kompleksnog projekta. Zbog toga smo posebno ponosni na sve ove godine posvećenosti, truda i trajanja 'Malog kompozitora' - mali je broj festivala ovog tipa koji se danas može pohvaliti činjenicom da u kontinuitetu traje punih 17 godina", pojasnio je Aleksa Savić, producent festivala.

Ostale nagrade festivala

* Drugu nagradu za kompoziciju dobila je kompozicija "Šašava pjesma" u izvođenju Nikole Matića iz Prnjavora, dok je treću nagradu za kompoziciju osvojio Danilo Lukić iz Banjaluke koji je izveo kompoziciju "Ja sam superhero"“.

* Treću nagradu publike dobila je kompozicija "Ljetna avantura" u izvođenju Sofije Drljače iz Banjaluke

* Drugu nagradu publike dobila je pjesma "Čudan san" u izvođenju Anđele Mićanović iz Bijeljine, dok je prvu nagradu publike osvojila Gabrijela Pavković sa pjesmom „Cirkus“ iz Posušja.

* Nagradu za najboljeg debitanta  ove godine osvojio je Isa Sačić iz Zavidovića sa pjesmom "Šta je to ljubav".

* Treću nagradu za interpretaciju ravnopravno su podijelili Lana Jefimić  iz Brčkog za izvođenje kompozicije "Pjesma kiše" i  Petra Đogić iz Mostara koja je izvela pjesmu „Pogledaj zvijezde“

* Drugu nagradu za interpretaciju ravnopravno su podijelili Nemanja Ćorić iz Bijeljine za izvođenje kompozicije "Pjesma ljubavi" i Iris Kamzić iz Zavidovića za izvođenje pjesme "Akvapark".

* Prvu nagradu za interpretaciju osvojila je Isidora Vukojević iz Doboja sa pjesmom "Živim u snovima" a koja je osvojila i nagradu za njabolji scenski nastup.

* Nagradu za najbolji tekst dobila je Samra Kulenović iz Hadžića za tekst pjesme „Pjesma kiše“ a nagrade djece učesnika festivala dobili su Marija Mihajlović iz Laktaša, Elena Divčić iz Prnjavora i Petra Zovko iz Mostara.

Pokrovitelji

Pokrovitelji festivala su bili Kabinet predsjednika Republike Srpske i Grad Banjaluka, dok je generalni  medijski pokrovitelj Radio televizija Republike Srpske  i ove godine  omogućila direktan televizijski prenos festivala.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije