Muzika

"Kultura na ulice!": Na Žutoj tabiji koncert francuskih šansona "Oh-là-là...Paris!"

"Kultura na ulice!": Na Žutoj tabiji koncert francuskih šansona "Oh-là-là...Paris!"
Foto: N.N. | "Kultura na ulice!": Na Žutoj tabiji koncert francuskih šansona "Oh-là-là...Paris!"

SARAJEVO - Koncert francuskih šansona u izvedbi soliste Jasmina Bašića pod nazivom "Oh-là-là...Paris!" biće upriličen u prelijepom ambijentu Žute tabije 22. jula sa početkom u 21 čas, a u okviru specijalnog programa "Kulrura na uluce 2024!" Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Kako je saopšteno iz NPS, pored Bašića na koncertu će nastupiti:Fuad Šetić kao klavirska pratnja, Fahrudin Strojil na kontrabasu i Azmir Halilović za harmonikom.

"Koncert, kao dio originalnog projekta NPS - 'Kultura na ulice', djelić je nastojanja da se kultura čuva i njeguje tamo gdje je najsigurnija, tamo gdje buja i sjaji najljepšim sjajem - u toplom zagrljaju naše vjerne publike bez koje ne bi bilo nikoga od nas. Ovo veče posvećeno je vama drage dame i poštovana gospodo. Koncert je ujedno i hommage velikanima francuske šansone, svim interpretima ovog jedinstvenog vokalnog izraza, i čine ga pjesme koje pjevaju o životu, stvarnom životu, našim nadanjima, našim tugama, čežnji za mladošću, onim 'boljim danima', o slobodi i naravno... ljubavi... koja nadam se nije samo mit i ne živi u stihovima napisanim u prošlom vijeku. Muziciramo u nestvarnom ambijentu Žute tabije u Sarajevu ", kazao je Bašić koji ovim koncertom obilježava tačno 30. godina od kako je postao član ansambla Opere NPS.

Dalje navodo da želim da se zahvali svima, autorskom timu festivala "Kultura na ulice" koji ga je počastvovao pozivom da sa njegovim dragim kolegama, vrsnim umjetnicima, stanem ovu scenu.

Koncert francuskih šansona "Oh-là-là...Paris!" premijerno je izveden 9. oktobra 2020. godine u jeku pandemije, a potom  i 7. decembra 2021. godine povodom 60. godišnjice Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, 25 godina solističke karijere Jasmina Bašića i 50. jubilarnog rođendana.

O programu "Kultura na ulice 2024!"

"Kultura na ulice 2024!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

"Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, dok je cilj projekta da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima", pojašnjavaju iz NPS.

Dalje napominju da u slučaju vremenskih neprilika Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina, te da je ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa "Kultura na ulice 2024!" besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije