Muzika

"Kultura na ulice": "BDB Trio" i Elvir Bandić Banda nastupaju u Sarajevu

"Kultura na ulice": "BDB Trio" i Elvir Bandić Banda nastupaju u Sarajevu
Foto: Velija Hasanbegović | "Kultura na ulice": "BDB Trio" i Elvir Bandić Banda nastupaju u Sarajevu

SARAJEVO - Jazz koncert ekipe "BDB Trio" i Elvira Bandića Bande biće upriličen na šetalištu Bulevara branilaca Dobrinje 31. jula sa početkom u 21 čas u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) "Kultura na ulice 2024!".

Kako je saopšteno iz NPS, Beho/Dinko/Boris - "BDB Trio" je sarajevsko-američka ekipa koja spaja jazz, jazz fusion, funk, blues, soul i rock kako bi stvorila svoj vlastiti zvuk.

"'BDB trio' koji čine Eddie Beho - gitara, Dinko Šimunović - bass i Boris Sikuljak - bubnjevi, pronašao je jedinstven i snažan muzički glas. Njihovi nastupi uživo daju rezime svih uticaja i idioma koje su usavršili na instrumentima tokom svojih individualnih muzičkih putovanja", pojašnjeno je u saopštenju.

Kako je dalje navedeno, pokretačka muzička motivacija "BDB Trija" je radost i uživanje zajedničkog sviranja uživo, konstantan muzički razgovor, traženje "dubokih" i kompleksnih tonova, zvukova i ritmova, za formiranje jedinstvenog, prepoznatljivog i magnetnog univerzuma ovog savremenog jazz fusion trija.

"Nastupom će nas ovom prilikom počastiti bh. pjevač, muzički producent i kompozitor Elvir Bandić Banda, Tuzlak kojeg pamtimo po jazz, pop i rock backgroundu ali i izvedbama bosanske tradicionalne muzike. Banda je na muzičkoj sceni aktivan gotovo 30 godina, a uz vlastite albume i saradnju sa mnogim poznatim regionalnim muzičarima, radi i muziku za pozorište, dokumentarne filmove, reklame, a nije mu strana ni klasična muzika. Široj je publici poznat i po svom angažmanu u sarajevskom jazz bendu 'Sarajevo Jazz Guerilla' s kojim je ostvario mnoga gostovanja u regiji i šire", izjavili su članovi ekipe "BDB Trio".

O programu "Kultura na ulice 2024!"

"Kultura na ulice 2024!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

"Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, dok je cilj projekta da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima", pojašnjavaju iz NPS.

Dalje napominju da u slučaju vremenskih neprilika Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina, te da je ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa "Kultura na ulice 2024!" besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije