Muzika

Kultni muzički kolektiv Machina prekida dvodecenijsku šutnju, najavili koncerte

Kultni muzički kolektiv Machina prekida dvodecenijsku šutnju, najavili koncerte
Foto: N.N. | Kultni muzički kolektiv Machina prekida dvodecenijsku šutnju, najavili koncerte

Nakon više od dvije decenije kreativne anonimnosti, legendarni kultni muzički kolektiv Machina konačno izlazi iz digitalnog carstva u kojem su djelovali i kreće na svoju Prvu oproštajnu turneju. Ovaj jedinstveni događaj će obuhvatiti četiri pažljivo odabrana grada u Bosni i Hercegovini i Srbiji: Mostar, Lukavac, Sarajevo i Beograd.

Raspored turneje:

10.10. Mostar – OKC Abrašević

12.10. Lukavac – BBCC

16.10. Sarajevo – Amfiteatar Doma Mladih

18.10. Beograd – Dorćol Platz

Ekskluzivna serija koncerata će okupiti originalne članove Machine uz specijalne goste iz Chicaga i Mostara. Publika će imati priliku da svjedoči unikatnom spoju muzike i performansa, prožetom karakterističnim crnim humorom, filozofskim pitanjima i dubljim razmatranjima o ljudskom postojanju.

S obzirom na ograničen broj ulaznica i ogromno interesovanje, pozivamo sve zainteresovane da osiguraju svoje mjesto na vrijeme. Ulaznice će biti dostupne za rezervaciju putem zvaničnih kanala Machine na društvenim mrežama.

Ne propustite priliku da postanete dio ovog historijskog događaja koji je opisan kao „seansa ljubavi i duhovne regeneracije“. Ovaj spektakl obećava jedinstveno iskustvo koje će vas pratiti godinama, možda čak i decenijama.

O Machini:

Od svog osnivanja, Machina je kultivisala imidž misteriozne grupe, poznate po specifičnom pristupu muzici koji kombinuje minimalizam, eksperimentalni zvuk, i duboko promišljene tekstove. Njihova muzika je neodvojivo povezana sa egzistencijalnim pitanjima, apokaliptičnim vizijama i kompleksnim refleksijama o ljudskoj prirodi i društvu.

Machina je sinteza različitih muzičkih elemenata i stilova, a ujedno i svjesno odbijanje ovisnosti o jednom muzičkom pravcu. Osnovni cilj je postaviti slušaoca u nezgodan položaj u kojem mora aktivno sudjelovati. Machina ne servira gotov proizvod nego postavlja pitanja i prenosi (dez)informacije.

Svaki od njihovih albuma – Sad ili Nikad, Drugi, Volim, i Matria – otkriva slojevitu priču kroz muzičke filmove, obogaćene sarkastičnim, satiričnim, ali i optimističnim tonovima.

Njihov prvi album Sad ili Nikad, karakteriše izrazito mračan zvuk, postapokaliptična atmosfera i filozofski tekstovi. Centralna tema prvog albuma je čovjek, individua koja se kroz Diktaturu Kolektiva sve više odvaja od svega sto je čini individuom. Osim zvaničnog izdanja imaju i nekoliko demo snimaka među kojima u i Gerila, Istina, Kuća straha, Epos o Marini...

Godine 2007.  izdaju drugi album pod nazivom Drugi. Na albumu se nalazi 27 pjesama, različitih muzičkih stilova i karakterističnih ciničnih, sarkastičnih i filozofskih tekstova. Kao gosti na albumu pojavljuju se hip-hoper Sabnack (Filter), Johannes Raschpichler (piano), Ambrosius (bas-gitara) i Hari Krvnik (vokal, Močvara ljubavi).

Oba albuma su dostupna za download besplatno na zvaničnoj stranici grupe.

Machina je grupa koja prkosi definicijama, a njihovi nastupi uživo sigurno obećavaju poseban ugođaj za sve prisutne.

Ove četiri koncerta su prilika za sve ljubitelje alternativne umjetnosti da uživo svjedoče jednom od najneobičnijih i najintrigantnijih muzičkih kolektiva današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije