Muzika

Koncertom Benjamina Šmida otvoren festival muzike "Jesenja sonata"

Koncertom Benjamina Šmida otvoren festival muzike "Jesenja sonata"
Foto: Borislav brezo/Banski dvor - Kulturni centar | Koncertom Benjamina Šmida otvoren festival muzike "Jesenja sonata"

BANJALUKA - Koncertom jednog od najvažnijih violonista današnjice Benjamin Šmida iz Austrije u pratnji renomiranog gudačkog sastava - orkestra "Kamerata Novi Sad" i njihovim vrhunskim izvođenjem večeras je u Banskom dvoru otvoren je 7. Internacionalni festival muzike "Jesenja sonata".

Kako je navedeno u saopštenju Banskog dvora,  i ovim nastupom Šmid je po ko zna koji put dokazao da ga, baš kako kažu, kvalitet njegovih solo nastupa čine violinistom sa kojim niko ne može da se poredi.

Gudački orkestar "Kamerata Novi Sad", kako je pojašnjeno dalje, od samog početka sinonim je za profesionalnost i uspjeh u muziciranju i to je publika u Koncertnoj dvorani imala priliku da čije i vidi.

Orkestar čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti u Novom Sadu – profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti.

"Publika u Banjaluci navikla nas je na tako lepe reakcije i mi nosimo divne uspomene sa svakog koncerta. Imate privilegiju što u gradu imate ovako divnu koncertnu dvoranu, koja stoji rame uz rame sa velikim svetskim i evropskim dvoranama i mi kao muzičari uvek smo srećni kada znamo da ćemo doći da sviramo ovde. Naš nastup sa Benjaminom Šmidom je veoma specifican. On kao umetnik je veoma specifican i verovatno jedinstven u svetu, neko će mi oprostiti ako sam pogrešio, ali nivo na kom izvodi klasičnu muziku i džez muziku je najviši svetski nivo i po tome je on zaista jedan od retkih" kazao je Jožef Bisak iz orkestra "Kamerata".

Uz violinu, kao glavni glas, koja vodi narativ muzike dok je orkestar podržavao, stvarajući bogatu paletu zvukova izvođenje kompozicije Šuberta, Bergera, Breinschmida publici je, kako navode iz Banskog dova, bilo iskustvo za pamćenje što je višeminutni aplauz uz ovacije i dokazao.

"Ponosni smo što je 'Jesenja sonata',  manifestacije  koja je u prethodnom periodu snažno odjeknula u čitavom regionu, dobivši izuzetno pozitivne recenzije od strane muzičke kritike, te veliku podršku publike koja nam je kroz maksimalnu posjećenost svih festivalskih programa, pokazala da se nalazimo na pravom putu i da umjetnička muzika itekako ima svoje posjetioce, ukoliko im se ponudi kvalitet i adekvatna promocija pripremljenog programa" kazao je direktor Banskog dovra Mladen Matović.

Od svog debija na Salzburškim festivalima gdje je nastupao kao solista uz Sera Jehudija Menjuhina 1986. godine, Benjamin Šmid se etablirao kao jedan od najvažnijih violinista našeg vremena sa oko 3.000 održanih koncerata širom svijeta.

Pored brojnih priznanja na violinskim takmičenjima, pobjeda na takmičenju Karl Fleš 1992. godine u Londonu, gdje je osvojio i Mocartovu, Betovenovu i nagradu publike, označila je međunarodni proboj ovog bečkog violiniste.

"Od tada je nastupao na najprestižnijim svjetskim scenama sa poznatim orkestrima. Briljantna tehnika, jasna artikulacija i strastvena interpretacija, zajedno sa njegovim improvizacijskim sposobnostima u džezu, čine ga violinistom jedinstvenog profila. U kombinaciji sa scenskom harizmom soliste ali i bogatim i raznolikim repertoarom, posebno se ističe u izvođenju violinskih djela Volfganga Amadeusa Mocarta", navedeno je iz Banskog dvora.

Godine 2023, Benjamin Šmid izdao je kompakt-disk sa Mocartovim Violinskim koncertima br. 3, 4 i 5, a zajedno sa svojim partnerskim orkestrom Musica Vitae iz Švedske, snimio je i tri džezviolinska koncerta kompozitora Sabine Hank, Herberta Bergera i Fridriha Gulde.

Sutra na programu

Drugog dana festivala, 15. oktobra,  jedinstvenim programom pod nazivom "Melodije moje duše - koncert najljepših ruskih romansi" predstaviće se renomirani muzički umjetnici  bariton Vasa Stajkić iz Beograda i pijanista Arsen Čarkić iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije