Muzika

Koncert pijaniste Emila Ribarskog u Banskom dvoru

Koncert pijaniste Emila Ribarskog u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija/Kulturni centar Banski dvor | Koncert pijaniste Emila Ribarskog u Banskom dvoru

BANJALUKA - Koncert pijaniste Emila Ribarskog iz Skoplja biće održan 2. novembra u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 20 časova.

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, Ribarski je obrazovanje u svijetu klavira započeo je sa šest godina, a 2006. godine je diplomirao uz najviše ocjene na Muzičkom fakultetu u Skoplju.

Obrazovanje je nastavio na Akademiji Anđelika Konstantinijana u Rimu, jednu akademsku godinu proveo na Državnom konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi profesora Andreja Dijeva, a master studije je okončao 2009. godine na Muzičkom fakultetu u Skoplju.

"Doktor klavirske interpretacije postao je 2020. godine, kada je odbranio doktorsku tezu na Univerzitetu Sv. Ćirila i Metodija. Njegov rad nosio je naziv Pijanističke teksture u djelu 24 Preludijuma Op.28 Frederika Šopena. U dvije ranije klavirske interpretacije, izveo je Betovenov Koncert br.3 za klavir i orkestar i recital sačinjen od Listovih, Ravelovih i Šopenovih kompozicija", naveli su iz Banskog dvora.

Dodali su da je Emil Ribarski bio član žirija na Drugom međunarodnom takmičenju kompozitora Nova muzička generacija 2020. održanom u prestonici Кazahstana Nur Sultanu, te član žirija na 25. međunarodnom klavirskom takmičenju Shabyt u Kazahstanu 2022. godine

"Dobitnik je nagrada s raznih takmičenja, a nastupao je u Finskoj, Turskoj, Italiji, Španiji, Srbiji, Grčkoj, Rusiji, Albaniji, Švedskoj, Francuskoj i SAD, te u značajnim muzičkim centrima u Beču, Moskvi, Parizu, Skoplju, Istanbulu, Hajdelbergu, Njujorku i Kanzas Sitiju", zaključeno je u saopštenju.

Kako iz Banskog dvora saopštavaju, svi zainteresovani besplatne pozivnice za koncert mogu preuzeti na biletarnici Banskog dvora od 23. oktobra u periodu od 12 do 18 časova radnim danom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije