Muzika

Jelena Tomašević za "Nezavisne": Ivan i ja vas čekamo da zajedno pevamo u Banjaluci

Jelena Tomašević za "Nezavisne": Ivan i ja vas čekamo da zajedno pevamo u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija/Banja Luka Fest | Jelena Tomašević za "Nezavisne": Ivan i ja vas čekamo da zajedno pevamo u Banjaluci

Poznati umjetnički par Jelena Tomašević i Ivan Bosiljčić premijerno će održati zajednički koncert "Simfonija u dvoje" u pratnji Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) 6. jula na tvrđavi Kastel, a u okviru ovogodišnjeg "Banja Luka Festa".

"Simfonijski orkestar NP RS zvanično djeluje od 2022. godine, donoseći novi sjaj muzičkom pejzažu regiona. Na svojim dosadašnjim koncertima u Novom Sadu, Mostaru i Banjaluci, oduševljavali su publiku nastupajući sa renomiranim orkestrima, muzičkim školama, horovima i vrhunskim solistima iz zemlje i regiona", saopšteno je iz" Banja Luka Festa", a o samom koncertu, novom albumu, muzici uopšteno te planovima za buduće dane za "Nezavisne" je govorila Jelena Tomašević.

NN: Na predstojećem "Banja Luka Festu" premijerno ćete nastupati sa Vašim suprugom Ivanom Bosiljčićem, kakav program pripremate tim povodom?

TOMAŠEVIĆ: Izuzetno se radujem premijernom zajedničkom koncertu sa mojim suprugom Ivanom na "Banja Luka Festu" 6. jula! Imaćemo svako svoj deo koncerta uz pratnju banjalučkog simfonijskog orkestra, ali ćemo vam izvesti i odabrane zajedničke kompozicije. Čekamo vas da pevamo zajedno!

NN: Uz vas ćemo kao pratnju čuti Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske, na koji način će ovaj orkestar upotpuniti vaš nastup?

TOMAŠEVIĆ: Uzbuđena sam što ću prvi put pevati uz banjalučki orkestar pod dirigentskom palicom gospodina Dušana Uroševića, tako da ćemo se prvi put sresti na probama za koji dan. Verujem da se i muzičari raduju koliko se i mi radujemo zajedničkoj saradnji.

NN: Nedavno ste objavili album "Iskrena". Kojim kriterijumom ste se vodili pri odabiru novih pjesama?

TOMAŠEVIĆ: U današnje vreme je svakako privilegija baviti se ovim poslom na način na koji želimo, bez dodvoravanja aktuelnim dešavanjima. Pesme s albuma "Iskrena" su pažljivo birane za sve one koji prate moj rad već godinama i zanimljivo mi je da svako ima različitog favorita među pesmama. Zahvalna sam svim mojim divnim kolegama i prijateljima koji su doprineli da ovaj album zvuči autentično: Mahiru Sarihodžiću, koji je radio aranžmane i muzičku produkciju, Mayi Sar, Sergeju Ćetkoviću, Aleksandri Milutinović, Leontini, Mirjani Dević, Branku Koprivici, Goranu Kovačiću, Nerminu Puškaru, Darku Dimitrovu, Vladimiru Daniloviću, Amilu Loji.

NN: Za numeru "Nema te" sami ste pisali tekst, kako je do toga došlo, šta Vas je podstaklo na pisanje?

TOMAŠEVIĆ: Čula sam divnu melodiju na Instagramu mog dragog gitariste Branka Koprivice i poželela da napišem tekst. Ivan često govori stihove čuvenog pesnika Konstantina Simonova, a naročito pesmu "Čekaj me", koja mi je odjekivala u glavi i na neki način bila inspiracija... "čekaj me, ja ću sigurno doći".

NN: Pjesma "Veruj mi da verujem" je pobijedila na festivalu "Beogradsko proleće", a nedavno ste osvojili i nagradu Naxi radija za pjevačicu godine. Koliko su Vam značajne nagrade u smislu potvrde kvaliteta i priznatosti rada?

TOMAŠEVIĆ: Festival "Beogradsko proleće" je oduvek važio za kultni festival i zaslužuje podršku i nas ostvarenih pevača isto koliko i onih koji počinju svoju karijeru. Imala sam želju da na tom renomiranom festivalu predstavim pesmu sa novog albuma, koju je za mene komponovala divna Aleksandra Milutinović, a pobeda je bila šlag na torti. Zatim je usledila nagrada Naxi radija za pevačicu godine i zaista je sve ovo jedan sjajan vetar u leđa mom novom albumu "Iskrena".

NN: Vi ste među najpopularnijim savremenim regionalnom pjavačima, a iz Vas su tri studijska albuma, šta je razlog tome? Smatrate li da je domaće tržište zahvatila hiperprodukcija i potreba za kvantitetom nauštrb kvaliteta?

TOMAŠEVIĆ: Svih ovih godina u takozvanoj pauzi između dva albuma izašlo je osam singlova, pa publika i nema osećaj da je prošlo toliko vremena, jer sam stalno bila prisutna. Ne opterećujem se kvantitetom, već kvalitetom. Bolje da je albuma malo, a hitova više, nego obratno (smijeh). Posebno mi je drago što i dan-danas čujem na radiju i moje stare pesme.

NN: Poznati ste po interpretatorski vrlo zahtjevnim pjesmama, da li je to preduslov za Vaše saradnike, da pjesme prilagode Vašim standardima ili takve pjesme spontano dolaze do Vas?

TOMAŠEVIĆ: Pesmu moram da osetim u srcu i da, dok je pevam, i sama je doživim kao da se meni desila priča. To je lepota ovog našeg posla, jer možemo da vam pričamo i o tuđim životnim pričama koje je neko pretočio u pesmu.

NN: Manje je poznato da ste na početku karijere pjevali tradicionalne srpske pjesme u KUD "Abrašević", šta je prevagnulo da karijeru uputite ka pop muzici?

TOMAŠEVIĆ: Od detinjstva sam se uporedo bavila tradicionalnom i pop muzikom, a i dan-danas pevam tradicionalne pesme celog našeg regiona. Na svakom svom koncertu, na kojem pevam pop pesme, iskoristim priliku da otpevam nekoliko izvornih narodnih pesama u našim obradama.

NN: Koliko su Vam iskustva u tradicionalnoj muzici bila značajna za savladavanje zanata?

TOMAŠEVIĆ: Malo je poznato da sam i kao dete pevala u pevačkoj grupi "Smilje", a koncertima sa Borom Dugićem obišli smo celu Evropu. Snimala sam trajne snimke izvorne muzike za Radio Beograd. Svakako je sve ovo neverovatno iskustvo koji mi je pomoglo i u građenju moje pop karijere.

NN: Na čemu trenutno radite, kakvi su Vam planovi za budućnost u profesionalnom segmentu?

TOMAŠEVIĆ: Bavim se promocijom novog albuma, a ovog leta ću nastupati u Banjaluci, Crnoj Gori, Sarajevu, Makedoniji, od jeseni ću raditi koncerte u Srbiji i imati koncertnu promociju novih pesama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije