Muzika

Gitarijada "Na putu za jug" 30. i 31. avgusta: Decenija dobre svirke u Mostaru

Gitarijada "Na putu za jug" 30. i 31. avgusta: Decenija dobre svirke u Mostaru
Foto: Ustupljena fotografija | Gitarijada "Na putu za jug" 30. i 31. avgusta: Decenija dobre svirke u Mostaru

MOSTAR - Jubilarno deseto izdanje gitarijade "Na putu za jug" biće održano 30. i 31. avgusta u Muzičkom centru "Pavarotti" u Mostaru.

Kako saopštavaju organizatori, prvog takmičarskog dana publici će se od 20 časova predstaviti bendovi "Bez rikverca" iz Banjaluke i "B strana" iz Laktaša, dok je kao specijalni gost najavljen "Blues Caravan".

"Drugo takmičarsko veče počinje u 20.30, a među takmičarima će se čuti 'Colostrum' iz Zagreba, 'Invicta' iz Mostara i 'Klapan' iz Banjaluke. Za zatvaranje gitarijade planiran je koncert sastava Goran Bare i 'Majke'", dodaju organizatori.

Najbolji bend gitarijade će biti nagrađen trodnevnim snimanjem u studiju Muzičkog centra "Pavarotti", dok će najboljem gitaristi, vokalu, bas gitaristi i bubnjaru biti uručeni poklon vaučeri Music shopa "Brothers".

"Za razliku od ranijih izdanja, gitarijada je ove godine regionalna, obzirom da su se na konkurs mogli prijaviti bendovi s prostora bivše SFR Jugoslavije. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite u obilježavanju prvog desetljeća ovog jedinstvenog muzičkog događaja, koji grad Mostar čini prepoznatljivim u ljetnjim mjesecima", naveli su iz Muzičkog centra "Pavarotti".

Karte za drugu noć gitarijade je moguće kupiti na recepciji Muzičkog centra "Pavarotti" po cijeni od 20 KM, dok je ulaz na prvu noć gitarijade besplatan.

"Prije tačno devet godina, Muzički centar 'Pavarotti' pokrenuo je gitarijadu, muzički festival posvećen mladim i neafirmisanim bendovima s prostora čitave Bosne i Hercegovine. Osnovna namjera nam je bila da podržimo rad mladih muzičara, njihovu kreativnost i način izražavanja, te samim tim da promovišemo i populariziramo njihov umjetnički rad", saopštavaju organizatori.

Dodaju da su pored mnogih mladih bendova ugostili i neke od najznačajnijih rok bendova bivše Jugoslavije poput "Atomskog skloništa", "Konvoja", "Škritca", benda "Skroz", zatim "Emir & Frozen Camels", "Justin's Johnson", "Texas Flood" i brojne druge.

"Htjeli smo doprinijeti razvoju i urbanizaciji muzičke scene kao i kulture općenito, kako u gradu Mostaru, tako i u BiH. Socijalizacija i edukacija mladih ljudi, razvoj njihove kritičke svijesti, te njihovo međusobno povezivanje bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost također su predstavljali i predstavljaju i dalje važan cilj projekta gitarijade", navode iz Muzičkog centra.

Dosadašnji pobjednici gitarijade "Na putu za jug" su sastavi "Cacafuego" iz Goražda, "PNA" iz Sarajeva, "Pajperov smijeh" iz Banjaluke, "MultiCultus", takođe iz Banjaluke, "Eho Radar" iz Prijedora, "Moca i biznismeni" iz Sarajeva, "Srce" iz Sarajeva, "S-Alt" iz Tuzle i "Charna" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije