Muzika

Etno ansambl "Kult" u Muzeju Hercegovine digao publiku na noge (VIDEO)

Etno ansambl "Kult" u Muzeju Hercegovine digao publiku na noge (VIDEO)
Foto: Vesna Duka | Etno ansambl "Kult" u Muzeju Hercegovine digao publiku na noge

TREBINJE - Muzika izvedena na etno instrumentima svih krajeva Srbije i Balkana, kao i pjesme i napjevi Etno ansambla "Kult" iz Kraljeva, oduševili su u Muzeju Hercegovine publiku u prepunoj sali, pa su mladi muzičari ovog, jednog od najoriginalnijih ansambala u domenu tradicionalne vokalne, instrumentalne i vokalno-instrumentalne prakse, vraćani "na bis" i propraćeni burnim apaluzima.

Luka Kosanović je član šestočlanog ansambla za koji kaže da su svi završili Srednju muzičku školu u Kraljevu i etnomuzikologiju u Beogradu, u istoj generaciji, osim dvije godine mlađe solistkinje Marte.

"Tako zajedno funkcionišemo od kraja srednje škole, već nekih sedam-osam godina i od tada smo najviše imali nastupa u Beogradu i Srbiji, ali i po celom regionu i par nastupa po ostalim krajevima Evrope, mada u ovakvom sastavu nastup u Trebinju ubrajamo kao prvo gostovanje u Republici Srpskoj, iako se deo nas, kao članovi Nacionalnog ansambla “Kolo” i ranije predstavljao u ovim krajevima", kaže Kosanović.

Na svim nastupima ih najviše oduševljava prijem kod publike i njihova ljubav prema tradicionalnoj muzici, gdje uvijek izazovu, kako kaže i snažne emocije koje pokazuju da su ljudi željni tradicionalne muzike.

"I u Trebinju smo, osim etno pevanja, izvodili tradicionalnu muziku sa sviranjem na tradicionalnim instrumentima, po čemu smo i karakteristični, a u pitanju su kaval, gajde, frula, okarina, dvojnice, tambura, tapan, tarabuka, udaraljke, pa smo njima pratili i one vokalno-istrumentalne numere, jer se i na etnomuzikologiji izučavaju najpre vokalni, a onda i instrumentalni delovi, kao i kombinacija ta dva", dodaje Kosanović.

 

Tri člana ovoga sastava su završila etnomuzikologiju, baveći se i naučnim radom i istraživanjem etno muzike, a sve što rade i bilježe, odlaze u sela u kojim mogu istražiti i naučiti neotkrivene stare pjesme i muziku koju kasnije izvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije