Muzika

Violinistkinja Natalija Todorović predstavila spot za kompoziciju "Čardaš"

Violinistkinja Natalija Todorović predstavila spot za kompoziciju "Čardaš"
Foto: Vladimir Milaković | Violinistkinja Natalija Todorović predstavila spot za kompoziciju "Čardaš"

BANJALUKA - Talentovana banjalučka violinistkinja Natalija Todorović nedavno je objavila spot za instrumentalnu kompoziciju "Čardaš", koju je poznati italijanski kompozitor Vitorio Monti napisao oko 1904. godine.

Spot je sniman na obali Vrbasa u banjalučkom naselju Ada, rađen je u produkciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), režiju potpisuju Dejan Dejanović i Vladimir Milaković, dok je za montažu zadužen Žarko Kalaba.

"U cilju promocije klasične muzike kod nas, Muzička produkcija RTRS, na čelu s rukovodiocem Dejanom Dejanovićem, i ja napravili smo zajednički projekat kako bismo klasičnoj muzici dali malo više prostora u medijima, jer ona to svakako i zaslužuje", navodi Todorovićeva za "Nezavisne".

Kompozicija je objavljena na albumu "Prosnevanje", koji sadrži 12 numera, od kojih je osam autorskih, a rađene su po ugledu na romantizam u muzici, sa elementima domaćeg folklora.

"Mislim da je premalo klasične muzike u medijima i na ovaj način i uz podršku Muzičke produkcije RTRS mislim da ću uspjeti da na fin način približim ovu vrstu muzike nekoj široj publici. Potrebno je stvoriti tržište za klasičnu muziku, ako ništa, barem generacijama talenata koji tek dolaze", dodala je umjetnica.

Urednica ovog izdanja je Albina Smajlović Tomić, a ton su radili Dejan Šušić i Dragan Šukalo.

"Saradnik na CD-u mi je kolega Vlado Danić, s kojim imam i koncertnu dugogodišnju saradnju. Nastupili smo u svim gradovima BiH", pojasnila je Todorovićeva i dodala da su podrška albumu bili umjetnici Mirjana Kremenović s violom, Vanja Trubajić s violončelom i Vlado Danić s klavirom.

"Već dugo godina sviram svoje kompozicije i drago mi je da sam ih na ovaj način sve sačuvala. Imala sam uspješnu koncertnu sezonu i obišla sam u toku ove godine 17 gradova", priča violinistkinja.

Todorovićeva se na razne načine bavi promocijom umjetničke muzike, a između ostalog organizuje radionicu "Radost sviranja".

"I ove godine sam uspjela po šesti put da održim moju radionicu za violiniste pod nazivom 'Radost sviranja' u organizaciji Kulturnog centra Banski dvor, koja okuplja mlade talente u Republici Srpskoj", zaključila je Todorovićeva za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije