Muzika

Andra Kiddo za "Nezavisne": Uz moju novu pjesmu okreće se jagnje i jede roštilj

Andra Kiddo za "Nezavisne": Uz moju novu pjesmu okreće se jagnje i jede roštilj
Foto: Tajana Dedić Starović | Andra Kiddo za "Nezavisne": Uz moju novu pjesmu okreće se jagnje i jede roštilj

Banjalučka muzičarka Aleksandra Škrbić, alijas Andra Kiddo, nedavno je objavila novu pjesmu "Opet si s njom", za koju muziku, tekst i aranžman potpisuje Nemanja Ristic X, koji je radio i sve njene prethodne pjesme.

Andra Kiddo je umjetnica koja se nakon višegodišnje karijere u klupskim bendovima upustila u autorske vode, te debitantskim singlom "Soundtrack noći" postigla veliki uspjeh, a nakon prvog singla uslijedio je i album "Tama", za koji je mlada umjetnica dobila vrlo pozitivne kritike.

Više o novom singlu, saradnicima i planovima za budućnost Andra Kiddo je govorila u intervjuu za "Nezavisne".

NN: Nedavno ste objavili pjesmu "Opet si s njom", a prije dva mjeseca je objavljen i singl "Besmrtan". Vrlo ste aktivni, da li je na pomolu novi album?

ANDRA KIDDO: Tako je, u vrlo kratkom roku su objavljene dvije pjesme, ali nažalost o albumu još uvijek ne razmišljam. Debi "Tama" je bila (ne)očekivana najava nastupa za prošlo ljeto, dok sam za ovo odlučila da odem na jedan duži put, ali to definitivno nije značilo da ne radim ništa po pitanju muzike. Sve smo na vrijeme pripremili i samo čekali pravi trenutak da objavimo.

NN: Singl "Opet si s njom" ima nešto drugačiji zvuk od Vaših dosadašnjih pjesama, kako je nastao?

ANDRA KIDDO: Singl, kao i većina prethodnih, ideja je mog producenta Nemanje, koji mi je poslao demo. Ovo je bila prva pjesma za koju sam bila skeptična, jer prilično odudara od prethodnih, ali sam je preslušavala bezbroj puta i puštala svojim bliskim ljudima da nam se na kraju svima uvukla pod kožu. Kada je izašla, dobila sam neočekivano dosta pozitivnih komentara, tako da je izgleda nekada pametno malo izaći iz svoje zone komfora.

NN: Spot je radila Tajana Dedić Starović, s kojom ste i ranije u više navrata sarađivali. Kako pronalazite inspiraciju za nove priče, a da ne uđete u šablon budući da često radite sa istom osobom?

ANDRA KIDDO: Mislim da se odgovor na ovo pitanje sam nameće, jer je Tajana neiscrpan izvor kreativnih ideja. Nas dvije lijepo sarađujemo, jer se nadopunjujemo, objema nam prija iščašeni pristup, (najčešće) kratki rokovi, ali i rad bez stresa, jer ono što i ona sigurno može potvrditi je da, koliko god imale malo vremena da nešto uradimo, sigurno ćemo dati sve od sebe, a usput se i dobro zabaviti. Vjerujem da nećemo ući u šablon, jer ideje koje imamo za neke naredne projekte sve su osim šablona.

NN: Koliku je ulogu u idejnoj razradi spota imala Ena Mitrovski iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske?

ANDRA KIDDO: Ena je za mene bila otkriće i kao osoba i kao kreativac. Njen doprinos je vjerovatno i veći od onoga što ona doživljava, jer smjernice koje nam daje i prije i tokom snimanja oblikuju cijelu priču u jednu smislenu i lijepu cjelinu. S obzirom na to da se nismo ranije znale i da nam je prva saradnja bila na snimanju spota za pjesmu "Besmrtan", vjerujem da smo zabetonirale dugoročnu saradnju, bar što se mene tiče. Rijetkost je da kroz posao upoznate dovoljno ozbiljnu, profesionalnu, pristupačnu i dobronamjernu osobu.

Tajana Dedić Starović
Tajana Dedić Starović

NN: Da li je istina da ste dobili snimak nepoznatih muškaraca koji su pekli jagnje uz pjesmu "Opet si s njom"?

ANDRA KIDDO: Ha-ha-ha, ovo su pitanja koja cijeli život čekam. Da, drugarica je bila na kupanju kada je ugledala nekoliko momaka koji okreću jagnje uz pjesmu "Opet si s njom". Da priča bude još slađa, nedavno mi je drugar poslao poruku da je otišao na leskovački roštilj kada je iz restorana čuo istu tu pjesmu. Znate kako kažu, ne biramo mi publiku, ona nas sama nađe.

NN: Odlučili ste se da novu pjesmu objavite sa spotom, da li je objavljivanje muzike bez propratnog video-sadržaja "pucanj u prazno" u današnje vrijeme?

ANDRA KIDDO: Nije nužno, dobra pjesma će doći do svoje publike bez videa i ozbiljne produkcije. Svakako da doprinosi ukupnom doživljaju, ali nije presudno za uspjeh, bar ne drastično. Da, nekim dijelom utiče da pjesma dođe do većeg broja ljudi, ali mišljenja sam da je jedna dobra pjesma bez spota mnogo važnija od desetina loših sa spotovima.

NN: Poznajemo Vas kao autorku koja se ne boji da istražuje različite žanrove i da ih uklapa u svoju priču. Šta volite da slušate, da li istražujete nešto novo?

ANDRA KIDDO: Ja sam osoba koja se zalijepi za jednog izvođača i onda to slušam dok mi se potpuno ne ogadi. Trenutno mi je na ripitu Teddy Swims i njegov album "The Door", jer mi je njegov glas u tom RNB i soul maniru tako lijep i nostalgičan da imam osjećaj kao da slušam remastere nekih starih pjesama koje sam nedavno otkrila.

NN: Kakvo je Vaše mišljenje o našoj muzičkoj sceni, kaskamo li još uvijek za svijetom, pa i regionom?

ANDRA KIDDO: Ovo mi je uvijek trik-pitanje, jer sa jedne strane ja privatno ne slušam većinu stvari koje kod nas izlaze, ali je to stvar ličnog ukusa. Sigurna sam da ni mene ne slušaju muzičari koji rade druge žanrove i to je potpuno u redu. Sa druge strane, svako ko bilo šta radi u muzici kod nas ima moje poštovanje, jer mi nemamo razvijenu scenu koja bi nas podržavala i gurala dalje. Teško je biti motivisan i konstantno raditi kada se vrata ne otvaraju tako lako i kada nemaš mnogo ljudi u svom gradu koje možeš da pitaš za savjet, neki kontakt ili priliku.

NN: Vodili ste podcaste iz muzike i mode, kako gledate na tu formu komunikacije, koje su njene prednosti i mane?

ANDRA KIDDO: Mislim da ima dosta i prednosti i mana. Pozitivna strana je prilika da osobe koje su tek na počecima svojih karijera dobiju prostor gdje mogu detaljno kroz nekih sat vremena da se predstave publici. Takođe, danas nisu potrebne milionske cifre da napraviš svoj studio, postaviš opremu i razgovaraš sa sagovornikom. Opet, to bi bila i mana, jer je iz tog razloga došlo do hiperprodukcije i donekle se obesmislio novinarski posao gdje su potrebni priprema, elokvencija i smislenost u svakom smislu.

NN: Kakvi su Vam planovi za budućnost u profesionalnom segmentu?

ANDRA KIDDO: Plan je da konstantno radim na novim pjesmama i da u skladu sa mogućnostima izbacujem singlove. Uvijek imam i kratkoročne i dugoročne ciljeve, ali sam mnogo produktivnija kada radim bez pritiska i opterećenja, sa ljudima koji mi daju pozitivnu energiju. Opet, muzika je nešto što najviše volim i radiću na tome da mi jednog dana bude jedini izvor prihoda, umjesto trenutne situacije kada radim desetine poslova kako bih ulagala u muziku. Mislim da je to krajnji cilj svakog kreativca koji vjeruje u ono što radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije