Književnost

Zbirka pjesama "Duša i riječ" Petra Tekića predstavljena publici

Zbirka pjesama "Duša i riječ" Petra Tekića predstavljena publici
Foto: Ustupljena fotografija | Zbirka pjesama "Duša i riječ" Petra Tekića predstavljena publici

BANJALUKA - Promocija zbirke pjesama "Duša i riječ" autora Petra Tekića održana je sinoć u sali "Jablan" Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS).

Tekić je rođen 1961. godine u Brezovom Polju kod Brčkog, trenutno živi u Loznici, a "Duša i riječ" njegova je peta zbirka pjesama o kojoj su na promocoji govorili prof. dr Ostoja Đukić, te profesor Ranko Tovilović.

Đukić je kazao da je Petra Tekića sudbina učinila pjesnikom.

"Njegov pjesnički izraz omeđen je nevoljnim boravkom u inostranstvu skoro dvije decenije. Otišao je iz zavičaja, ali zavičaj nije otišao iz njega. U tom periodu stvorio je svoje pjesničko ime s prepoznatljivim stilom pisanja. Osim svjetovnog on posjeduje i teološko znanje te ova dimenzija za njega postaje ono što je vječno i što daje smisao životu", kazao je Đukić.

Dodao je da je suština Tekićevog pjesničkog stvaranja pjesme koje, uglavnom, odišu elegičnim, melanholičnim tonovima, a  ima i pesimistike sa brojnim baladičnim elementima.

"On se veoma često obraća Bogu kao vrhovnom tvorcu svijeta i života, ali pored njega on traži odgovornost i od čovjeka i čovječanstva za sva zla, nepravde, muke i tegobe. U Tekićevim pjesmama sa motivskog aspekta preovladavaju žeđ za životom i življenjem, traume, tragedije, nesreće, bolni trenuci, nestajanje, ali i vjere u život i vječno trajanje", zaključio je Đukić.

Profesor Ranko Tovilović kazao je da u vješto izbalansiranim pjesničkim fluktacijama i šarolikosti ove zbirke nije teško uočiti nekoliko motiva koji na svojstven način karakterišu Tekićevo pjevanje: motiv ljubavi, motiv patriotizma i lajt motiv - motiv vjere.

"Vrlo jasno se nazire taj motiv i kroz sam naziv ove zbirke, lako ga je uočiti u brojnim pjesmama u kojima se  glorifikuje Bog, ali i pojmovi koji se često javljaju u religijskoj književnosti: milosrđe, zahvalnost, pravednost, oprost, rođenje, stvaranje, grijeh, muka, sumnja, anđeli, golub, nebesa… Treba napomenuti da je pjesnik istinski vjernik koji vjeru prihvata i tumači  u iskonskom obliku i živi takvim životom", kazao je Tovilović.

Stihove iz knjige govorile su profesorice Dejana Škorić Mijatović i Snježana Kerezović, te najmlađa učesnica ove promocije Jelena Tovilović učenica trećeg razreda banjalučke Osnovne škole "Miloš Crnjanski".

Čitanje stihova pratila je i prigodna muzika za koju je bio zadužen Branislav Tepić, a na kraju promocije publici se obratio i sam pjesnik ističući motive kojima se rukovodio prilikom pisanja ove knjige.

Zahvalio se publici koja je prisustvovala promociji i svim posjetiocima poklonio po primjerak knjige.

Takođe je zavhalnost uputio svima koji su na bilo koji način učestvovali u stvaranju njegove knjige, a posebno se zahvalio profesoru Ranku Toviloviću koji je bio recenzent, lektor i tehnički urednik knjige, zatim profesoru Jovi Eskiću te likovnom umjetniku Goranu Čupiću za idejno rješenje i izradu korica knjige.

U ime posjetilaca promocije obratio se Jovo Eskić, takođe pjesnik, koji se zahvalio autoru za još jedno podareno istinsko pjesničko blago i istakao značaj pisanja, poezije i prijateljstva koje ga veže za pjesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije