Književnost

Završeno sedmo izdanje Festivala književnosti "Imperativ"

Završeno sedmo izdanje Festivala književnosti "Imperativ"
Foto: Svjetlana Panić | Završeno sedmo izdanje Festivala književnosti "Imperativ"

BANJALUKA - Programom "Note i slova", u okviru kojeg se banjalučkoj publici predstavio pisac Vladimir Tabašević, u ponedjeljak uveče u Crvenom salonu Banskog dvora zatvoreno je sedmo izdanje Festivala književnosti "Imperativ", koji je organizovalo istoimeno udruženje za promociju i popularizaciju književnosti.

Sa Tabaševićem je o romanu "Noćne reči", objavljenom prošle godine u izdanju "Lagune",  razgovarala Kristina Ljevak Bajramović, dok se u pozadini čula muzika koja Tabaševića inspiriše dok piše.

"Na 'zimskom letovanju' u Sutomoru Tabašević i njegov genijalni prijatelj Fernando pronalaze na plaži aluminijumsku kutiju u kojoj se nalaze tajanstveni spisi. Fernando se razbesni što nisu našli opipljivo blago, nego rukopis još jednog 'jahahahača naše jezičke apokalipse', u koje svrstava i Tabaševića, pa ga najuri natrag za Beograd. U noćnom vozu Tabašević čita rukopis, koji je napisao niko drugi do - Fernando", kratki je opis romana.

FOTO Svjetlana Panić
FOTO Svjetlana Panić

Tabašević je priznao da je direktna referenca za lik Fernada bio poznati portugalski pjesnik Fernando Pesoa.

"Junak Fernandovog romana Dan, rođen u podrumu pod NATO bombama, svojoj devojci Vanji pripoveda priču o svom sazrevanju. Ali priča o Danu i Vanji nije tek razvojni, čak ni isključivo ljubavni roman. To je svedočanstvo o životu jednog nevidljivog i tihog sveta - sveta dalekog od svake laži i pretvaranja - kojem je uskraćeno pravo na svoje reči, a samim tim i pravo na postojanje izvan mraka u kojem im je dodeljeno da postoje, nevidljivi. A kada događaji iz romana počnu da se ostvaruju u realnom svetu, Tabašević shvata da će ishod Fernandovih noćnih reči biti fatalan… Roman koji preispituje granice književnosti, 'Noćne reči' su delo koje u sebi sažima četvrt veka života u jednoj kulturi koja je uništavana vojnim agresijama i unutrašnjim, sopstvenim sablastima", stoji na sajtu "Lagune" o Tabaševićevoj knjizi.

FOTO Svjetlana Panić
FOTO Svjetlana Panić

Prije razgovora sa Tabaševićem, u ponedjeljak uveče Banjalučanima se predstavila i jedna od najznačajnijih hrvatskih književnih kritičarki i prevodilaca Jagna Pogačnik, koja je govorila o značaju regionalnog predstavljanja autora i povezivanju književnih festivala, a prije toga u Art-bioskopu Banskog dvora emitovan je crnohumorni kriminalistički triler iz 2023. godine "Smrt djevojčice sa žigicama".

Film je režirao Goran Kulenović prema istoimenom romanu Zorana Ferića. Scenario za film napisali su Kulenović i Ferić.

Nakon projekcije filma, sa autorom knjige i scenaristom filma, književnikom Zoranom Ferićem, razgovarao je Saša Berendika.

Takođe, posljednjeg dana sedmog "Imperativa" razgovorom o značaju prevodilaštva i o prevodiocima koji su spona između različitih kultura u panel diskusiji govorili su prevodioci Ana Badurina, Boris Maksimović, Marijana Puljić i Anja Pravuljac.

Moderator programa je bila profesorka srpskog jezika Univerziteta u Veneciji Marija Bradaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije