Književnost

Završeno "Gradiško proljeće": Pero Zubac uručio nagrade mladim pjesnicima

Završeno "Gradiško proljeće": Pero Zubac uručio nagrade mladim pjesnicima
Foto: Milan Pilipović | Završeno "Gradiško proljeće": Pero Zubac uručio nagrade mladim pjesnicima

GRADIŠKA – Dodjelom nagrada mladim pjesnicima, učenicima osnovnih i srednjih škola, završeno je "Gradiško proljeće".

U konkurenciji 287 poetskih i proznih radova iz nekoliko država, prema ocjeni žirija kojeg su činili profesori Slađana Drinić, Milena Grbić i Dario Gvozden, za najbolje poetske radove u konkurenciji osnovaca nagrađeni su Nevena Stupar iz Nove Topole, prvom nagradom za rad "Praznina".

Drugu nagradu dobila je Nevresa Bojankić iz Živinica za rad "Knjiga je san kojeg držite u ruci".

Treća nagrada pripala je Nikoli Šorku iz Beograda za rad "Naopačke pjesma".

U kategoriji proznih radova u osnovnim školama, prvu nagradu dobila je Lorena Glušac iz Klašnica za rad "Priča uvelog lista". Dobitnik druge nagrade je Kristijan Jovičić iz Gradiške za rad "Lilin kamen".Treća nagrada dodijeljena je Leu Bunčiću iz Gradiške za rad "Marko, Jovo i proljeće".

U konkurenciji srednjoškolaca, prvu nagradu za poeziju dobio je Milan Danilović iz Gradiške za rad "Razgovor sa Kristom".

Drugu nagradu dobio je Danilo Stamenković iz Vranja za rad "Sreća je nit".

Treća nagrada u konkurenciji pjesnika srednjoškolaca dodijeljena je Pavlu Vujčiću iz Gradiške.

Među proznim piscima srednjih škola, nagrađeni su Nikolina Keserović iz Gradiške, prva nagrada za rad "Ljubav je moja religija", Anđela Šteković iz Gradiške, druga nagrada za rad "Savo vodo, kako ti je bilo" i Milica Tarabić iz Gradiške, trećom nagradom za rad "Jauci Stojanke majke Knežopoljke". Nagrade je uručio Pero Zubac, pjesnik iz Novog Sada.

"Divan je ovaj grad, sve je uredno, čisto i prozračno, divni ste vi, mladi pjesnici i pisci. Vi ste na pragu života i stvaralačkom početku a ja sam ušao u osamdesetu. Nikada prije, nisam bio u Gradišci. Sada sam došao da se družim sa vama i čitam svoje pjesme, da slavimo poeziju", rekao je Pero Zubac.

Miroslav Vuković, direktor Kulturnog centra Gradiška koji je organizator ove manifestacije, kaže da je na ovogodišnji festival prispio rekordan broj radova iz Beograda, Vranja, Mostara, Živinica, Banjaluke, Trebinja...

"Stekli smo, očigledno, status međunarodnog festivala za mlade pjesnike i pisce. Veliko je interesovanje i publike, jer je dvorana puna. To nas ohrabruje da, festival proširujemo, obogaćujemo, programski širimo. I ove godine, štampali smo sedmo izdanje u kojem su objavljeni najbolji prozni i poetski radovi", kazao je Vuković.

Dario Gvozden, predsjednik žirija, obrazlažući nagrade i radove, naglasio je da su i nastali iz čistih dječijih duša, i da je je mlade literate potrebno ohrabriti, podstaći da pišu.

"U tome je vrijednost ovog konkursa, raspisanog na prvi dan proljeća. Mnogi poznati pisci, počeli su pisati u školskim danima. Prepoznajem buduće književnike i pjesnike među koricama zbornika, Gradiško proljeće", rekao je profesor Gvozden.

U programu su nastupili i pjesnik Tode Nikoletić i muzičar Branimir Rosić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije