Književnost

Završeno 53. "Brankovo kolo": Ištvanu Turciju uručena nagrada "Branko Radičević"

Završeno 53. "Brankovo kolo": Ištvanu Turciju uručena nagrada "Branko Radičević"
Foto: Ustupljena fotografija/Brankovo kolo | Završeno 53. "Brankovo kolo": Ištvanu Turciju uručena nagrada "Branko Radičević"

SREMSKI KARLOVCI - U čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, najstarijoj u Srba, danas je svečano zatvoreno 53. "Brankovo kolo" koje je počelo 6. septembra i trajalo do današnjeg dana u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a u znaku velikog jubileja: dva vijeka od rođenja Branka Radičevića.

Kako je javljeno iz "Brankovog kola", uglednom mađarskom pjesniku Ištvanu Turciju iz Budimpešte prestižnu Međunarodnu nagradu "Branko Radičević" uručio je Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola".

"Ištvan Turci je od srca zahvalio na visokom priznanju koje mu je pripalo tokom proslave velikog jubileja vezanog za Branka Radičevića koji je pesnik-romantičar slične sudbine kao Šandor Petefi, takođe večiti mladić poezije u mađarskoj književnosti. U nastavku programa premijerno je priređen četrdesetminutni koncert u slavu dva veka od rođenja Branka Radičevića, gde je po prvi put izvedeno čak sedam novih kompozicija na Brankove stihove komponovane od strane savremenih i mladih naših kompozitorki: Stanislave Gajić, Livije Novčić, Ivane Vojnović i Julije Bal", javljaju iz "Brankovog kola" uz dodatak da su pomenute kompozitore komponovale antologijske Brankove stihove i pjesme: "Vragolije", "Cic", "Molitva", "Diptih" (stihovi), "Pevam danju, pevam noću" i "Gde si dušo, gde si rano". 

Kako podvlače iz "Brankovog kola", ovo biješe nesvakidašnje svjež i originalan premijerni prilog obilježavanju 200. godišnjice Brankovog rođenja.

"Zatim su, u nastavku, u interpretaciji operske primadone Vesne Aćimović i pijanistkinje Maje Grujić izvedene Brankove pesme slavnih kompozitora Davorina Jenka, Stanojla Rajičića, Josifa Marinkovića i Zorana Jovanovića: 'Ukor', 'Noć pa noć', 'Ribarčeta san', 'Devojka na studencu', 'Gde si dušo' i 'Kad mlidijah umreti'. Sve zajedno predstavljalo je sliku geneze i rasta pesničkog kulta Branka Radičevića kroz stvaralaštvo kompozitora na njegove pesme kroz vreme", saopšteno je iz "Brankovog kola".

Brankove pjesme,  saopšteno je u nastavku, ali i svoje, i pjesme drugih pjesnika o njemu kazivali su daroviti đaci Karlovačke gimnazije: Jakov Ljubičić, Nikola Stajić, Anja Cvijan, Milica Gajić, Tamara Rehner i Teodora Silard.

Voditeljka programa bila je Anja Cvijan.

Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola" kaže da današnje bogato svečano zatvaranje 53. "Brankovog kola" predstavlja krunu obilježavanja dva vijeka od Brankovog rođenja, koje je, pojasniće, uzvišeno i sa konkretnim dragocijenim izdanjima, programima i sadržajima počelo još u martu, na Brankov dvjestoti rođendan, na "Prolećnim Brankovim danima 2024".

"Time je 'Brankovo kolo', što se od njega i očekivalo, najviše uradilo na proslavi i obeležavanju dva veka od rođenja velikog i najpevanijeg srpskog romantičara, večito mladog i genijalnog Branka Radičevića", izjavio je Grujičić.                                

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije