Književnost

Vijek od rođenja akademika Vladete Jerotića

Vijek od rođenja akademika Vladete Jerotića
Foto: V. Danilov/Večernje novosti | Vijek od rođenja akademika Vladete Jerotića

BEOGRAD - Prije ravno 100 godina, Beograd je dobio čovjeka koji je svojom mudrošću, blagim osmijehom i dubokom vjerom u ljude ostavio neizbrisiv trag.

Akademik Vladeta Jerotić (1924-2018) nije bio samo vrstan neuropsihijatar i intelektualac, bio je vodič kroz lavirinte ljudske duše, a njegova djela osvjetlila su put mnogim generacijama. Njegove riječi imale su moć da utješe, inspirišu i podstaknu na dublje promišljanje o sebi i svijetu. Njegova spremnost da sasluša i pruži utjehu učinila ga je voljenim među običnim ljudima koji su ga pratili na njegovim predavanjima i tribinama. Bio je glas razuma i srca, pišu beogradske "Večernje novosti".

U godini obilježavanja vijeka od njegovog rođenja, Zadužbina Vladete Jerotića, koju je za života osnovao, objaviće dvije knjige "Verujem, ne verujem, ne znam..." i "Ako ne postanemo bolji, postaćemo gori" u kojima su njegovi skoro nepoznati tekstovi. U ediciji "Vladeta Jerotić o..." izaći će njegova studija o Frojdu.

Kao poseban izdavački poduhvat Zadužbina najavljuje Leksikon pojmova iz Jerotićevih djela, koji će njegovo grandiozno, a vrlo raznoliko djelo učiniti dostupnijim za razumijevanje, i za dalje proučavanje. Iz rukopisne ostavštine, Zadužbina će objaviti dnevnik Momčila Jerotića, pod naslovom "Mome sinu Vladeti", koji prati period od Vladetinog rođenja do diplomiranja na Medicinskom fakultetu.

Inače, povodom značajnog jubileja u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održan je naučni skup. A, likom i djelom znamenitog naučnika baviće se i učesnici trodnevnog naučnog skupa u Čačku, koji organizuje udruženje "Irmos".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije