Književnost

Uručene nagrade na "Glasovom" sajmu knjige

Uručene nagrade na "Glasovom" sajmu knjige
Foto: Dražan Pozderović | Uručene nagrade na "Glasovom" sajmu knjige

BANJALUKA - Na 29. Međunarodnom sajmu knjige "Banja Luka 2024", organizatori iz "Glasa Srpske" u petak su dobitnicima uručili nagrade za izdavački poduhvat, savremenu književnost knjigu za djecu i za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti.

Sve nagrade nose nazive po srpskim pravoslavnim manastirima iz Republike Srpske, a stručni žiri je radio u sastavu Duško Pevulja, predsjednik, te Vladan Bartula i Jelena Glišić, članovi.

Dobitnik nagrade "Liplje" za savremenu književnost je Vule Žurić za knjigu "Heroji i gubitnici", objavljenu u izdanju beogradske "Lagune".

"Podnaslov ove zanimljive knjige, istaknutog savremenog srpskog pisca, jeste 'Dvadeset sentimentalnih priča o dvadesetom veku'. Knjiga 'Heroji i gubitnici' odistinski to i jeste, povijest jednog vremena kroz reprezentativne 'uzorke', pripovjedačke bravure kao isječke iz vremena. Vule Žurić, kao i u nizu svojih drugih knjiga, na lijep način prepliće dokumentarno i literarno, kod njega činjenice, kako je Andrić pisao, 'lebde'. Uz to, Vule Žurić je majstor finog pitkog pripovjedačkog tkanja, zbog čega su njegove knjige prave poslastice za čitalačke sladokusce", saopštio je stručni žiri "Glasovog" sajma.

Nagradu "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti dobio je Jovo B. Dušanić, za knjigu "Utemeljivači Republike Srpske na prelazu iz XIX u XX vek", objavljenu u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva.

"Jovo B. Dušanić, iako nije istoričar po osnovnoj vokaciji, napisao je izvanrednu knjigu o jednom prelomnom vremenu Srba u Bosni i Hercegovini. To su posljednje decenije devetnaestog i prve dvadesetog vijeka. Dušanić obuhvata kulturološki kontekst u kojem se odigrava borba Srba za crkveno-školsku autonomiju, za svoj kulturni identitet, i sa razlogom u tim naporima vidi temelje Republike Srpske, koja je, to i ova knjiga potvrđuje, u kulturnim sadržajima i kretanjima. Dvanaest portreta  koje ispisuje Dušanić, to su spomenici lične samopregornosti i nacionalne odgovornosti", konstatuje "Glasov" žiri.

Žiri je nagradu "Gomionica" koja se dodjeljuje knjizi za djecu uručio predstavnicima izdavača "JKJ" iz Beograda, za knjigu "Mali konjanik u pačijoj školi" Jovana Jovanovića Zmaja.

"Mali konjanik u pačijoj školi je knjiga izabranih pjesama za djecu Jovana Jovanovića Zmaja, najvećeg pjesnika iz ove oblasti koji je slovio na srpskom jeziku. Uvijek kada se pojavi, u bilo kome zaokruženju, predstavlja događaj. Zmajeva poezija za djecu plijeni onim do čega se teško dospijeva: šarmantnim lirizmom, nenapadnom didaktikom i prvorazrednim humorom", ističe žiri.

Nagradu "Moštanica" za izdavački poduhvat, stručni žiri dodjelio je izdavaču "PI-PRESS" iz Pirota, za knjigu "Nemanjići", priređivača Željka Perovića.

"Knjiga Nemanjići: tvorci srpskog duha i države, priređivača Željka Perovića, luksuzno je i reprezentativno izdanje u svakom smislu, dostojno i likovno-grafički velike teme i velike priče koju priča. Knjiga plijeni bogatom dokumentarnom podlogom, brojnim fotografijama i literarnim prilozima najistaknutijih srpskih stvaralaca, pretežno pjesnika. Čitavim sadržajem potvrđuje svoju osnovnu zamisao: duh je dinamičan, on se ispoljava u kretanju i kontaktu sa vremenom", zaključio je žiri 29. Međunarodnog sajma knjige "Banja Luka 2024".

Pored nabrojanih, organizatori će naknadno dodijeliti i nagradu "Krupa" za najbolju promociju na sajmu. Podsjećamo, "Glas Srpske" na ovogodišnjem sajmu, u odnosu na izanja iz prethodnih godina, priredio je znatno veći broj promocija, tako da nas i za vikend očekuje čak sedam promocija raznih izdanja od kojih su mnoge kolektivne i na kojima će biti predstavljen veliki broj knjiga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije