Književnost

Udruženje "Sofia": Objavljena knjižica "Najbolji filozofski eseji"

Udruženje "Sofia": Objavljena knjižica "Najbolji filozofski eseji"
Foto: Ustupljena fotografija | Udruženje "Sofia": Objavljena knjižica "Najbolji filozofski eseji"

BANJALUKA - Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja "Sofia" Banjaluka objavilo je novu publikaciju "Najbolji filozofski eseji", koja sadrži tekstove koji su tokom 2021, 2022. i 2023. godine pristigli na konkurs za najbolji filozofski esej.

Kako saopštavaju iz pomenutog udruženja, publikacija je namijenjena nosiocima obrazovnog procesa koji stupaju na prvu stepenicu akademskog pisanja, kako učenicima, tako i profesorima, ali i ostalima koji se svojim angažmanom uključuju u naučne tokove akademske spisateljske zajednice.

"Ova knjižica predstavlja tematski raznoliku, ali po analizi filozofskih problema jedinstvenu knjižicu, u kojoj možemo čitati argumentativne filozofske eseje dvanaest autora. Objavljena razmišljanja su prodorne analize velikih i teških tema, koje pak autori tekstova vješto uvezuju spoznajama iz različitih područja, da bi sve to zajedno predstavili putem svojih argumenata i kontraargumenata. Autentičnost koja krasi ove mlade autore rasvjetljuje njihovu slobodu življenja u istini i upravo stoga je ovakva jedna knjižica neophodna prilikom upućivanja u akademsko bavljenje filozofijom", javljaju iz Udruženja "Sofia".

Oni dodaju da su autori zastupljeni u ovoj knjižici:Tarik Čolić, Evita Bojkovac, Luka Đukanović, Lejla Bećirović, Zlata Veronika Bošnjak, Marko Pavlović, Kristina Marić, Ana Gogić, Nemanja Tubonjić, Dunja Babić, Aleksandar Pavlić, Nina Kurt.

"Recenzije su radili Lamija Neimarlija (Akademija likovnih umjetnosti, Univerzitet u Sarajevu), Miroslav Galić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci), Mate Penava (Odjel za filozofiju Sveučilišta u Zadru), Ana Galić (Udruženje Sofia). Konkurs za najbolji filozofski esej se raspisuje povodom Međunarodnog dana filozofije koji se obilježava svakog trećeg četvrtka u novembru. Učesnici konkursa su srednjoškolci (i studenti) državljani Bosne i Hercegovine. Konkurs za najbolji filozofski esej je organizovan uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske", zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije