Književnost

U okviru 64. MESS-a: Drugo izdanje "Dramadžiluka" od 5. do 12. oktobra

U okviru 64. MESS-a: Drugo izdanje "Dramadžiluka" od 5. do 12. oktobra
Foto: Facebook/Festival MESS | U okviru 64. MESS-a: Drugo izdanje "Dramadžiluka" od 5. do 12. oktobra

SARAJEVO - Drugo izdanje "Dramadžiluka", programa koji za cilj ima promovisanje dramskih pisaca i recentnih dramskih tekstova kao jednog od najbitnijih segmenata teatra, te davanje prostora mladim autorima i autoricama da predstave svoj rad, biće održano od 5. do 12. oktobra u Kamernom teatru 55.

Kako je pojasnio Almir Imširević, selektor programa, i ovogodišnji "Dramadžiluk" je dokaz da postoji neotkrivena riznica dramskih tekstova.

"Postaje sve teže odlučiti se između desetina prispjelih drama, koje na našu radost, pristižu iz svih dijelova svijeta. Naravno, i ovaj put smo, prije svega, željeli pozorišnoj publici približiti ono što pišu domaći autori. Naša odluka je da ne namećemo bilo kakve kalupe, da ne favoriziramo određene teme, niti poetike; uživali smo u - različitosti", kazao je Imširević.

Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS, u okviru kojeg se "Dramadžiluk" održava, naveo je da se ovaj program prošle godine pokazao kao pun pogodak, i definitivno segment teatarskog festivala koji je nedostajao.

"Bez dramskog teksta nema ni predstave, zato je od izuzetne važnosti da damo prostor mladim autoricama i autorima da predstave svoje radove, iz kojih jednog dana se možda izrode fenomenalne predstave na teatarskim repertoarima", naveo je Kreševljaković.

Senad Alihodžić, direktor Kamernog teatra 55, koji će biti domaćin ovogodišnjeg programa, kazao je da ga raduje činjenica da i ove godine sarađuju MESS-om.

"Saradnja je prirodna, jer je osnivač Kamernog teatra 55 i MESS-a Jurislav Korenić. Predstava 'Malograđanska svadba' je uvrštena u selekciju ovogodišnjeg festivala, te nam je izuzetna čast da i pored programa 'Dramadžiluka' koji ćemo ugostiti, imamo i ove godine predstavu Kamernog teatra na festivalu", zaključio je Alihodžić.

Na "Dramadžiluku" će biti upriličeno scensko čitanje četiri dramska teksta iz: Bosne i Hercegovine ("Tamo gdje ne idemo" Adnana Lugonića), Hrvatske ("Autogram za Milicu" Mate Matišića), Norveške ("Burnt Toast" Trinie Falch) i Amerike/BiH ("Čovjek u mraku" Paula Austera; dramaturgija i dramatizacija Almira Imširevića).

Ovogodišnje, 64. izdanje MESS-a, biće održano od 4. do 13. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije