Književnost

U čast Petra Kočića u Banjaluci položeni vijenci i otvorena izložba

U čast Petra Kočića u Banjaluci položeni vijenci i otvorena izložba
Foto: Srna | U čast Petra Kočića u Banjaluci položeni vijenci i otvorena izložba

BANJALUKA - Polaganjem vijenaca na spomenik književniku i narodnom tribunu, Petru Kočiću, u istoimenom parku u centru Banjaluke, danas je počeo program ovilježavanja 59. "Kočićevog zbora" u gradu na Vrbasu.

Četverodnevna manifestacija u čast velikanu srpske književnosti počela je u četvrtak u Beogradu, a polaganjem vijenaca u banjalučkom parku zvanično su počele svečanosti u Kočićevom rodnom kraju.

"Kočić, nažalost, nije imao dug životni vijek, sa 39 godina je preminuo, ali zahvaljujući njegovom djelu sjećamo ga se i gotovo 140 godina kasnije. Narod danas proživljava sve ono što je doživljavao u vrijeme Petra Kočića, isti su nalogodavci, isti su i oni koji treba da budu kažnjeni", izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske povodom svečanosti polaganja vijenaca.

Dodao je da se treba prisjetiti Kočićevih djela, jer su mnoga od njih i danas aktuelna.

"Kočić nas uči da se ne dijelimo, da se ne svađamo i ne tučemo međusobno, što je jako važno u ovim kritičnim vremenima. Uči nas da su sloboda i otadžbina iznad političkih podjela i zato je natpis na njegovom spomeniku 'Ko iskreno i strasno ljubi Istinu, Slobodu i Otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas' izuzetno značajan", riječi su Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodao je da Kočićevo djelo govori o borbi za slobodu i suverenost, te o onom čemu se sada ne posvećuje dovoljna pažnja, a to je sabornost, prenosi Srna.

"Petar Kočić je čovjek koji nas uči da je naša otadžbina jedna njiva koja se neprestano sije i žanje i da je važno da sve generacije vječno rade za svoju otadžbinu. On je bio čovjek slobodarskih misli i djela, patriota i rodoljub, koji je u amanet ostavio najvažnije vrijednosti ljudskog življenja i borbe", izjavio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Nakon polaganja vijenaca na spomenik Petra Kočića uslijedilo je otvoranje izložbe na platou ispred Narodne i univerzitetne biblioteke Republike Srpske (NUB RS) pod nazivom "Stripovijetke" Stefana Mitrova Ljubiše.

"Biblioteka je pripremila izložbu i publikaciju skoro zaboravljenom Stefanu Mitrovu Ljubiši, od čijeg upokojenja je prošlo 200 godina. Bez obzira što nisu živjeli u istoj epohi i pripadali istom književnom pravcu, on nosi vrijednosti Kočića. Obojica su pisali o svom narodu i njihove dodirne tačke su ljubav i borba za svoj narod", izjavila je Ljilja Petrović Zečić, direktor NUB RS.

Književnik Selimir Radulović je istakao da su i Kočić i Ljubiša jedinstvene ličnosti u srpskoj kulturi i književnosti koje su doprinijele da se izgradi prepoznatljivi književni obrazac.

"Očekujem da će zbog tradicije i značaja u predstavljanju kulturne baštine 'Kočićev zbor' biti proglašen nematerijalnim kulturnim nasljeđem, te da će i druge ustanove kulture ubuduće dati doprinos organizacijom sličnih događaja i time omogućiti građanima da uživaju u kulturnoj baštini Srpske", zaključila je Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Svečano otvaranje 59. "Kočićevog zbora" i književne večeri planirano je za večeras u Parku Petar Kočić u Banjaluci u 19 časova, a svečana akademija, u okviru koje će biti dodijeljena "Kočićeva nagrada" i nagrada "Zmijanjče", trebalo bi da bude održana u subotu u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije