Književnost

U Hašanima obilježavanje 40. godišnjice Ćopićeve smrti

U Hašanima obilježavanje 40. godišnjice Ćopićeve smrti
Foto: Facebook | U Hašanima obilježavanje 40. godišnjice Ćopićeve smrti

HAŠANI - Književna manifestacija "Ćopićevim stazama djetinjstva" u organizaciji Fondacije "Branko Ćopić" biće održana u Hašanima u subotu na Miholjdan, krsnu slavu velikog pisca i u čast 40. godišnjice njegove tragične smrti.

"Ove godine, na Miholjdan, krsnu slavu Branka Ćopića evo obilježavamo jedan 'okrugli datum' kada je u pitanju naš najčitaniji,  najprevođeniji pisac, čije vrijeme tek dolazi, 40 godina od smrti velikog pisca  i rodoljuba iz sela Hašana podno Grmeč planine. I red je da taj datum u njegovim Hašanima  na književnoj manifestadiji 'Ćopićevim stazama djetinjstva' dočekamo iole spremni, da imamo gdje da valjano održimo ovu svojevrsnu đačku i pjesničku  akademiju.  To ove godine činimo na trajnom objektu, betonskoj bini od 50 kvadrata, a  ispred spomen kuće njegovog ujaka Jandrije Novakovića, koja je od jesenas sjedište Fondacije 'Branko Ćopić' u Hašanima", saopšteno je iz Fondacije.

O Spomen-kući koju pisac pored seoskog mlina svrstava u čuda iz njegovog djetistva, javljaju dalje iz Fondacije, Ćopić je  ostavio  najtrajniji zapis u vidu priče "Dječak sa tavana", koja je na čelu drugog dijela njegove nenadmaše zvirke "Bašta sljezove boje", zvanog "Dani crvenog sljeza". 

"'Staze' su posvećene  obljetnici  od Ćopićeve  tragične smrti o kojoj je Dobrica Ćosić izrekao sljedeći sud: 'Otkad je poezije pjesnici se ubijaju i pjesnike ubijaju'. Pa čak i takve za koje je sam  pisac izrekao samokritički sud: 'Bio sam uplašeno dijete, udovičko, bez oca'. Kao takav, uprkos stezi režima, bio je prvi koji se pobunio protiv naopakog titokomunizma i na kraju izgubio tu neravnopravnu bitku. Ove godine proslavljamo još jednu važnu obljetnicu: 75-godišnjicu od uzlaska iz štampe čuvene poeme 'Ježeva kućica'", saopštavaju iz Fondacije "Branko Ćopić". 

Što se programa tiče, "Ćopićeve staze djetinjstva" kao domaćin otvoriće novoizabrani načelnik Opštine Krupa na Uni Gojko Kličković nakon čega će se obratiti zamjenica ministrice kulture Tanja Đaković. "Slijedi obraćanje prigodnim govorom predsjednice Fondacije 'Branko Ćopić' prof. dr Mirjane Stojisavljević u svojstu organizatora ove republičke književne manifestacije. Potom na scenu izlaze đaci koji će da izvedu prigodni program uz učešće osnovaca  škole 'Branko Ćopić' iz Prnjavora, Prijedora i Krupe na Uni, nakon čega vrhunac manifestacije predstavlja  proglašenje pobjednika na ovogodišnjem  literarnom konkursu pod naslovom: 'Jedan je Branko Ćopić'", najavljeno je iz Fondacije.

Fondacija "Branko Ćopić" objavila je i  rezultate nagradnog konkursa na manifestaciji "Ćopićeve staze djetinjstva".

"Prvu nagradu i 100 KM osvojila je Valentina Prelević, 9. razred Osnovne škole 'Branko Ćopić', Prnjavor, pod mentorstvom  nastavnice Branke Šćepović; drugu nagrada i 90 KM osvojila je Aleksandra Medar,  8/3 razred Osnovne škole 'Branko Ćopić' Prijedor, pod mentorstvom  nastavnice Đurđice Končar; dodijelili smo dvije treće nagrade sa 80 KM: Ivani Petrović 7/2, iz Osnovne škole 'Branko Ćopić', Rakovica, Beograd, pod mentorstvom  nastavnice Milice Bijelić i Mari Vojnović, 7. razred iz  OŠ 'Branko Ćopić' Donji Dubovik, Krupa na Uni", istaknuto je u saopštenju.

Fondacija "Branko Ćopić", podvlače u saopštenju, i ove godine dodjeljuje svoju najvišu  nagradu "Blagodarje" pojedincima i ekipi stvaralaca koji su  najviše doprinijeli afirmaciji lika i djela našeg najzavičajnijeg pisca. 

"Dobitnici 'Blagodarja' za ovu godinu  su prof. dr Branko Tošovič, profesor sa Karl-Franc instituta iz Graca, Anton Kasipović i autorska ekipa izložbe: 'Ježeva kućica - izmišljanje boljeg sveta', koja je organizovana u Beogradu, a koju je pogledalo  150.000 posjetilaca. Potom će biti urućena i priznanja pojedincima; direktoru OŠ 'Branko Ćopić' iz Prnjavora, Dariju Vlajiću, nastavnicama Đurđici Končar i Branki Šćepović te Časopisu 'Korijeni' koje je svoje stranice otvorilo obimnoj studiji o Branku Ćopiću", zaključuje se u saopštenju uz dodatak da će završnicu "Staza" obilježiti poetski recital u kome učestvuju pjesnici: Zoran Kostić, Predrag Bjelošević, Milan Rakulj,  Jelena Glišić i Zoran Starčević.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije