Književnost

"Feminističko čitanje klasika": U BNP-u Zenica počinje umjetnička rezidencija

"Feminističko čitanje klasika": U BNP-u Zenica počinje umjetnička rezidencija
Foto: Ustupljena fotografija | "Feminističko čitanje klasika": U BNP-u Zenica počinje umjetnička rezidencija

ZENICA - Umjetnička rezidencija u okviru projekta "The Sexual Theater - Feminističko čitanje klasika" počinje 2. jula, kada u Bosansko narodno pozorište (BNP) u Zenici stižu rezidenti: reditelj Julio Cerdeira, koji predstavlja Teatro Circo Braga iz Portugala, i autorka Aicha Euzet, predstavnica Univerziteta Paul-Valery Montellier iz Francuske.

Unutar umjetničke rezidencije, gostujući reditelj i autorka će raditi s određenim grupama na dekonstrukciji klasika, a ideja je dekonstrukcija rodnih stereotipa u poznatim nacionalnim knjigama s obzirom na specifične rodno zasnovane izazove sa kojima se suočavaju žene/muškarci u našoj zemlji.

"Pored toga, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti održan i Workshop Casting - audicija za glumice i glumce za novonastajuću predstavu, a umjetnički rezidenti će imati priliku i istraživati, razgovarati sa lokalnim organizacijama, fondacijama i udruženjima. Sve to dovest će do novog dramskog teksta, nove međunarodne koprodukcije i novog pozorišnog festivala", saopšteno je iz BNP-a Zenica.

"The Sexual Theatre - Feminističko čitanje klasika" je prvi međunarodni projekat koji predvodi jedna javna ustanova iz kulture u Bosni i Hercegovini, a koji je podržala Evropska unija.

Projekat je započeo u januaru 2024. godine i završit će u decembru 2025, a pored Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, partneri projekta su Teatar Circo Braga iz Portugala, Grad teatar Budva iz Crne Gore i Univerzitet Paul-Valery Montellier iz Francuske.

"Cilj projekta je poboljšanje pozorišnih tema i narativa kroz feminističku interpretaciju nacionalnih klasika. Projekat obuhvata 16 aktivnosti koje će biti realizovane, a kao rezultat projekta će nastati četiri nova dramska teksta, četiri nove međunarodne predstave i četiri nova pozorišna festivala. Planirano je da predstave igraju u sve četiri partnerske zemlje u okviru četiri nova pozorišna festivala, a za kraj će biti publicirana i knjiga koja će objediniti sve novonastale dramske tekstove, kao i metodologiju nastanka istih", zaključeno je iz zeničkog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije