Književnost

Svečano otvoreno 53. Brankovo kolo: Branko je jedan i neponovljiv

Svečano otvoreno 53. Brankovo kolo: Branko je jedan i neponovljiv
Foto: Ustupljena fotografija | Svečano otvoreno 53. Brankovo kolo: Branko je jedan i neponovljiv

U slavnoj Karlovačkoj gimnaziji, danas je svečano otvoreno 53. Brankovo kolo u znaku dvestote godišnjice rođenja Branka Radičevića. Čuvenu manifestaciju svečano je otvorio svojom besedom o Branku ugledni srpski pjesnik Slavomir Gvozdenović iz Temišvara, kome je tom prilikom predsjednik Brankovog kola Nenad Grujičić uručio „Statuetu Branka Radičevića“, priznanje za ukupni pjesnički i kulturno-poslenički opus.

Slavomir Gvozdenović  je pored ostalog o Branku rekao: „ Srpska književnost je imala znamenitih pisaca koji su ponijeli ime Branko. Ali se danas tim imenom samo jednom možemo obraćati prisno, kao sinu ili bratu. Ovu su istinu Srbi zapisali u Temišvaru, na spomeniku Brankovom ocu, Teodoru Radičeviću, a ona je izraz poštovanja porodici i velikom pesniku: Dok gusala struna tanka/ Slavi tvoga dična Branka,/ Dok mu Srbi pesme poje,/Živeće i ime tvoje.“

Uz brojnu publiku koja je s velikom pažnjom pratila svaku reč, i na kraju nagrađivala gromkim aplauzom, Gvozdenović je dodao važan podatak: „Branko  je prvi plamičak svoje pjesničke svjetlosti uputio svijetu upravo iz Temišvara. U gradu na Begeju Branko je poneo i darivao nam lepotu prve svoje pesme na srpskom jeziku Devojka na studenca, iz najdivnijeg krčaga srpskog romantizma. Taj temišvarski studenac Brankov postoji i danas. Doduše polupani su mnogi krčazi, Brankovi i naši, ali sa izvora i oko njega, poput hladne vode, teku ljepota i nemir pjesme, nestašluci Brankovog pjesničnog sna i jezika. Viloviti, plaoviti. U varoši sremskokarlovačkoj, mi njegovi uvek, krepimo se sa tog studenca, tužni i opomenuti, otkrivajući novi smisao pjesme i pjevanja, čudo pod brijegom stražilovačkim, u čije vrhove gledamo sa čežnjom i nadom.“

Uz blistavi hor i ansambl novosadske gimnazije „Jovana Jovanović Zmaj“ na čelu sa dirigentom profesorom Jovanom Travicom, nastupili su pjesnici raznih generacija: Milosav Tešić, Andrej Jelić Mariokov, Babken Simonjan (Jermenija), Milena Severović, Valentina Milačić, Slađana Milenković, Rastko Lončar i Danilo Jovanović. Svi su govorili svoje pesme posvećene Branku.  Zatim, dramske umetnice: Ivana Žigon, Danica Petrović i Olga Skerletović Đorđević govorile su antologijske stihove Brankove, a čula se i legendarna zmajeva pesma „Brankova želja“.  

Mlade operske pjevačice Ljeposava Malbaša i Anastasija Sandić sa Stefan Jančić,  donijele su antologijske Brankove pjesme na nov način. Nastupili su pojci Karlovačke bogoslovije Svetog Arsenija sa duhovim prizrakom molitve. U programu su svoje mlade talente pokazali i đaci-recitatori Karlovačkke gimnazije: Jovana Anđelić, Katarina Krulj, Nikola Stajić, Anja Cvijan, Teodora Silard i Lena Gligorijević, koje je pripremila profesoka Jela marjanović. Oni će nastupati i na Stražilovu pored Brankovog groba i njegovih spomenika u slavu velikog jubileja. Voditelji svečanog programa bili su Tanja Miražić i Goran Pavlović.

U svom pozdravnom slovu Nenad Grujičić je istakao da je Brankovo već u martu na „Prolećnim Brankovim danima 2024“ radosno i konkretno započelo proslavu velike 200. godišnjice rođenja vječnog mladog Branka Radičevića, i da je posle programa u Banjaluci, Kruševcu i Nikšiću, nastavilo i u septembru sa slavljenjem Brankovog dela i imena, na čuuvenoj u regionu pesničko-kuklturnoj manifestaciji koja se više od pola veka neprestano odvija u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

U čast i slavu Branka Radičevića i njegovog jubileja, Brankovo kolo je ove godine, istakao je Grujičić, objavilo dragocijena djela za potomke: Antologiju pjesama o Branku „Ao, danče, ala si mi beo“, dva toma ekskluzivnih sećanja „Kolo, kolo, naokolo“, zbornik radova „Život pesničkog dela Branka Radičevića“ i knjigu-besjedarnik „Svečane reči“ u kojoj se nalazi preko pedeset nadahnutih besjeda naših najpriznatijih pjesnika i pisaca, izgovorenih na pedeset tri dosadašnja Brankova kola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije