Književnost

Srđan V. Tešin dobitnik "Andrićeve nagrade"

Srđan V. Tešin dobitnik "Andrićeve nagrade"
Foto: Stanislav Milojković | Srđan V. Tešin dobitnik "Andrićeve nagrade"

BEOGRAD - Andrićeva nagrada za 2023. godinu pripala je Srđanu V. Tešinu za zbirku pripovijedaka "Crna Anđelija i druge zverske priče", objavljenu u izdanju "Arhipelaga".

Ovo je odlučio žiri u sastavu Branko Vraneš, Mina Đurić i Marko Avramović.

"Zbirku pripovedaka Srđana V. Tešina izdvaja sigurnost rečenice, izgrađenost stila i kompoziciona celovitost. Tematsko i stilsko jedinstvo Tešinove knjige proizilazi iz autentičnog odnosa prema zoomorfnoj problematici, koja pisca uvodi u plodan intertekstualni i intermedijalni dijalog. Hronotop Banata u zbirci zauzima središnje mesto, a svoju upečatljivost duguje spoju lokalnog i univerzalnog, intimnog i opšteljudskog, svakodnevnog i mitskog, aktuelnog i svevremenog. Tešinov pripovedni postupak odlikuju suptilna melanholija, prodorna ironija, psihološka iznijansiranost i narativna dinamičnost, koje tvore zaokružen i kompaktan pripovedni svet", obrazlaže žiri u čijem su radu učestvovali i članovi saradnici Andreja Marić i Aleksandar Ćuković.

Nagrada će biti uručena na dan rođenja Ive Andrića, u Beogradu, u Zadužbini Ive Andrića, 10. oktobra, u 12 časova, prenosi Tanjug.

Prema testamentarnoj volji Ive Andrića, Zadužbina Ive Andrića 1976. godine ustanovila je Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovijedaka objavljenu na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije