Književnost

"Slovo Gorčina" od 26. do 28. jula: Poetski san Maka Dizdara među stećcima

"Slovo Gorčina" od 26. do 28. jula: Poetski san Maka Dizdara među stećcima
Foto: Ustupljena fotografija | "Slovo Gorčina" od 26. do 28. jula: Poetski san Maka Dizdara među stećcima

STOLAC - Festival kulture "Slovo Gorčina" biće održan po 53. put u Stocu, u trajanju od 26. do 28. jula, a na njemu će se predstaviti učesnici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Srbije i Švajcarske.

Festival donosi bogat program koji obuhvata književnost, poeziju, muziku, likovnu umjetnost, teatar, film i druge oblasti kulture.

"Sama ideja festivala kulture 'Slovo Gorčina' potiče od Maka Dizdara, koji je pred kraj života imao zamisao da u svom rodnom gradu dovede sve ono najbolje iz kulture i umjetnosti iz BiH, odnosno tadašnje Jugoslavije. Danas se vodimo tom idejom i pratimo taj cilj, okupljamo sve ono najbolje što je stvarano na ovim prostorima", saopštili su organizatori festivala.

Dodaju da im je cilj da Stolac predstave kao jedinstven grad i da rade na promociji značajnih lokaliteta, počevši od nekropole stećaka Radimlja, kao tradicionalne lokacije održavanja.

"Posljednjih godina festival je proživio istinsku renesansu u programskom i organizacijskom smislu. Mislim da slobodno možemo reći da je ovogodišnji program najambiciozniji do sada, uključujući i predratni period kada je 'Slovo Gorčina' uživalo punu podršku tadašnjih političkih struktura. Ovaj festival razvio se u vrhunski kulturni događaj regionalnih, pa i evropskih dimenzija, a sve to na jedan jedinstven, sasvim svoj način, koji je u skladu sa davnim snom i riječju Maka Dizdara", riječi su Gorčina Dizdara, počasnog predsjednika Udruženja "Slovo Gorčina".

On je podsjetio da festival nosi ime po jednom od najvažnijih likova iz istoimene pjesme u kultnoj zbirci Maka Dizdara "Kameni spavač".

"Ovaj festival stavlja Stolac u kulturni centar ne samo naše zemlje, već i regije. Ovogodišnji program jasno to potvrđuje. Umjetnici i umjetnice iz devet zemalja okupit će se pod stolačkim nebom tokom tri dana i živjeti Makov poetski san među stećcima. Ovaj skup još jednom potvrđuje važnost podsjećanja na kulturno-historijsko nasljeđe, umjetnost i njihovu neprocjenjivu vrijednost, jer su one temelj identiteta svake zemlje i naroda", pojasnio je o festivalu Dubravko Barbarić, član organizacionog tima.

Festival "Slovo Gorčina" se održava od 1971. godine, a prvo izdanje organizovano je neposredno nakon smrti pjesnika Maka Dizdara.

"Festival je obogaćen raznovrsnim edukacijskim, književnim i umjetničkim programima, učesnici dolaze s prostora unutar i izvan granica Bosne i Hercegovine, kreira šarolik spoj svih generacija u ambijentu malog grada na Bregavi, što je osobito značajno za studente koji imaju priliku susresti se i upoznati sa stručnjacima iz svijeta kulture", rekla je Najda Rifatbegović, član organizacionog tima.

Prvi dan festivala počinje na nekropoli stećaka Radimlja muzičko-scenskim performansom pod nazivom "Iza uma", kompozitorke Belme Bešlić Gál, čiji je početak planiran u 20 časova.

"Riječ je o intermedijalnoj muzičkoj izvedbi koja je posebno dizajnirana za nekropolu Radimlja i obuhvata cijelo područje. Istorijski kontekst, lokacija, jezik, muzika, svjetlo, tišina, pa čak i ambijentalni zvuci okruženja i prisustvo publike sastavni su elementi ovog umjetničkog koncepta. Simbolička osnova djela sazdana je od nekoliko pjesama Maka Dizdara", saopštili su organizatori.

Nakon toga planirano je proglašenje tri najbolja mlada pjesnika koji će ponijeti nagrade "Mak Dizdar" za najbolju neobjavljenu zbirku poezije.

"Publika će imati priliku da prisustvuje poetskom dijelu programa u okviru kojeg će nastupiti gost pjesnik Marko Tomaš, a razgovor će moderirati Tomislav Brlek. Na kraju večeri, učesnici festivala i prisutni uživaće u koncertu u okviru kojeg će nastupiti 'Ubuntu trio'. Inače, ovo neće biti jedini muzički događaj. Među kamenim spavačima na nekropoli stećaka Radimlja nastupiće i autentični makedonski bend 'Mizar', pionir etno-rock zvuka", naveli su iz organizacionog tima festivala.

Dodaju da će se u danima koji slijede predstaviti prošlogodišnja dobitnica nagrade "Mak Dizdar", te programi posvećeni značajnim domaćim i regionalnim autorima, bosanskohercegovačkoj pjesnikinji Biseri Alikadić, pjesnikinji iz Srbije Dragani Mladenović, crnogorsko-bosanskohercegovačkom piscu Andreju Nikolaidisu i makedonskom autoru Tihomiru Jančovskom.

"Biće promovisana se i edicija 'Historija Bosne i Hercegovine' Instituta za historiju UNSA, te 'Praktikum govornog jezika' autorice Jasminke Šipke. Ove godine, svoje radove izlažu doajen bh. slikarstva Safet Zec, kao i perspektivna umjetnica mlađe generacije Ira Skopljak Viteškić, dok je treća izložba posvećena velikanu bh. arhitekture Zlatku Ugljenu", saopštili su organizatori "Slova Gorčina".

Još jedan domen na koji će se ovogodišnji festival osvrnuti jeste "in memoriam", odnosno program posvećen značajnim umjetnicima koji su preminuli u protekloj godini.

"Pored Marka Vešovića i Hadžema Hajdarevića, u vječnost je otišao i akademik Abdulah Sidran. Njega će glumac Emir Hadžihafizbegović oživjeti kroz recital 'Sidranov san' na nekropoli stećaka Radimlja. Takođe, u saradnji s glumcima iz Mostarskog teatra mladih Jovica Letić izvešće pjesnički performans 'Tu, u daljini'. Tradicionalno, biće dodijeljena i posebna festivalska nagrada 'Prije svitanja' za najbolju pjesmu napisanu upravo na festivalu", zaključili su organizatori festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije