Književnost

Sarajevo dočekuje "Slovo Gorčina" uz poetski performans Jovice Letića

Sarajevo dočekuje "Slovo Gorčina" uz poetski performans Jovice Letića
Foto: Ustupljena fotografija | Sarajevo dočekuje "Slovo Gorčina" uz poetski performans Jovice Letića

SARAJEVO - Festival kulture "Slovo Gorčina", jedan od najstarijih festivala kulture u Bosni i Hercegovini, po prvi put će u Sarajevu održati jedan od svojih programa.

Kako je saopšteno iz organizacije festivala, 24. jula od 21 čas, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, biće održan poetski performans "Tu, u daljini", austrijskog pjesnika Jovice Letića.

Ovaj jedinstveni događaj organizovan je u saradnji sa glumcima Mostarskog teatra mladih i uz podršku Odjela za kulturu austrijskog grada Insbruk.

"U bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, publika će imati priliku uživati u večeri ispunjenoj poezijom Jovice Letića, rođenog u Pelagićevu, malom mjestu u bosanskoj Posavini, a koji trenutno živi i radi u Innsbrucku. Letić, koji je studirao jezik i književnost, poznat je po svojim dvojezičnim zbirkama poezije poput 'Satenski stihovi' i 'Tu, u daljini', po kojoj je i nazvan ovaj poetski performans. Njegova poezija, karakteristična po dubokim misaonim izričajem, često se bavi duhovnim i egzistencijalnim temama", navedeno je u saopštenju.

Posebnost ovog događaja, kako je navedeno dalje, leži u činjenici da se dio zvaničnog programa festivala organizuje van njegove matične lokacije.

"Sarajevo, grad bogate kulturne tradicije i mjesto gdje je Mak Dizdar, u čiju čast je festival i nastao, proveo veći dio svog života, postaje domaćin ovog događaja", navode organizatori.

Performans "Tu u daljini" biće izveden i u Stocu, u okviru zvaničnog programa Festivala kulture "Slovo Gorčina", 28. jula u 20 časova, a detaljan program festivala dostupan je na www.slovogorcina.ba.

Organizatori pozivaju građane Sarajeva, ljubitelje književnosti, poezije i umjetnosti, da 24. jula u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH prisustvuju događaju koji bi mogao označiti početak nove tradicije, otvarajući novi prostor za dijalog i razumijevanje te dodatno povezujući Sarajevo i Stolac pisanom riječju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije