Književnost

"Šantićeve večeri poezije" počinju u ponedjeljak

"Šantićeve večeri poezije" počinju u ponedjeljak
Foto: Srna | "Šantićeve večeri poezije" počinju u ponedjeljak

MOSTAR - Međunarodna manifestacija 105. "Šantićeve večeri poezije" počinje 9. septembra u Mostaru u organizaciji mostarskog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle".

Predsjednik "Prosvjetinog" Gradskog odbora Mostar Sanja Bjelica Šagovnović izjavila je da je ovogodišnja manifestacija posvećena vijeku smrti Alekse Šantića i da je cjelokupni program posvećen ovom velikom srpskom pjesniku.

"Ovogodišnji program je na visokom akademskom nivou, kako to Šantić i zaslužuje", rekla je Šagovnovićeva.

Svečano otvaranje 105. "Šantićevih večeri poezije" biće održano u 19 časova u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača", kada će biti otvorena izložba akademika Ranka Popovića "Aleksa Šantić i mostarski književni krug" u organizaciji mostarske "Prosvjete" i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. U umjetničkom dijelu nastupaju "Mostarske kiše" i glumac Nebojša Kundačina.

"Ova izložba svjedoči šta su Aleksa Šantić, Svetozar Ćorović, Jovan Dučić i njihovi savremenici ostavili Mostaru i cjelokupnoj srpskoj književnosti, istoriji i kulturi, kao i kulturi Mostara i BiH, te koliko su naši korijeni ovdje duboki", navela je Šagovnovićeva, prenosi Srna.

Prije toga u 17.30 časova na pravoslavnom groblju Bjelušine biće održan pomen na Šantićevom grobu i polaganje cvijeća.

Manifestacija se nastavlja u utorak, 10. septembra, u 18.00 časova u manastiru Žitomislić, gdje će biti održan program "Šantićeva trajanja".

U okviru programa biće održana promocija "Sabranih djela Alekse Šantića" u izdanju "Prosvjetinog" Gradskog odbora Mostar, koje je priredio profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Duško Pevulja.

Šagovnovićeva je naglasila da je teško zamisliti primjereniji prilog ovoj godišnjici od "Sabranih djela Alekse Šantića" u pet knjiga, koja prvi put obuhvataju cjelokupan opus ovog znamenitog srpskog pjesničkog barda.

U drugom dijelu programa biće održan naučni skup "Aleksa Šantić - 100 godina nakon smrti" na kojem učestvuju Pevulja, profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Ranko Popović, dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula, upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, upravnik Srpske književne zadruge Duško Babić, te novinar i publicista Zlatko Serdarević.

 

Moderatori su iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i Sanja Bjelica Šagovnović, a u umjetničkom dijelu programa nastupa Kundačina.

U srijedu, 11. septembra, u 19 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće održana svečanost dodjele književne Nagrade "Aleksa Šantić" i pjesničko veče dobitnika Zdravka Miovčića.

U muzičkom dijelu nastupa violinistkinja Ana Pešut.

Program se nastavlja u petak, 13. septembra, od 20 časova u Narodnom pozorištu Mostar, kada će omiljeni pjesnik Mostara Pero Zubac, zajedno sa Milošem Zupcem i bendom održati pjesničko-muzičko veče "Živa reč".

U subotu, 14. septembra, sa početkom u 19 časova u Vladičanskom dvoru biće održana poetska predstava DIS teatra Banjaluka satkana od Šantićevih stihova, pjesničkih slika i emocija pod nazivom "Gorki plamen", autora Novice Bogdanovića.

Manifestacija se završava u Nevesinju, gdje će, tradicionalno, biti održan program "Nevesinje - druga Šantićeva kuća", a u okviru kojeg će u 19 časova u Kulturnom centru "Nebojša Glogovac" biti odigran "Gorki plamen".

Predsjednik Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle" Radislav Tubić rekao je da sa "Prosvjetom" baštine tradiciju Šantića i nastoje ga vratiti Mostaru, na mjesto koje zaslužuje.

"Ove godine napokon je Mostaru vraćena Ulica Alekse Šantića, a ovu priliku iskoristiću da pozovem gradske vlasti da Gimnaziji Mostar vrate ime Alekse Šantića jer nema bolje prilike od 100 godina od smrti da se Mostar oduži Šantiću", naveo je Tubić.

Član upravnog odbora "Prosvjete" Zlatko Serdarević istakao je da izložba "Aleksa Šantić i mostarski književni krug" na visokom nivou ukazuje i na Šantića i mostarski književni krug, te njihov značaj za cjelokupnu kulturu Mostara, i to zlatno doba Mostara koje više nikada nije dostignuto.

Ulaz za sve programe je besplatan, a svi građani su pozvani da posjete manifestaciju.

Pokrovitelji manifestacije su predsjednik Republike Srpske, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom, Ministarstvo kulture Republike Srbije, grad Mostar, te Vlada i Ministarstvo kulture Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prijatelj manifestacije je kompanija "M:tel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije