Književnost

Radomiru Uljareviću i Draganu Lakićeviću uručena nagrada "Svetozar Ćorović"

Radomiru Uljareviću i Draganu Lakićeviću uručena nagrada "Svetozar Ćorović"
Foto: Srna | Radomiru Uljareviću i Draganu Lakićeviću uručena nagrada "Svetozar Ćorović"

Književna nagrada "Svetozar Ćorović" za ovu godinu uručena je večeras u Bileći književnicima Radomiru Uljareviću i Draganu Lakićeviću u okviru 25. "Ćorovićevih susreta pisaca".

Uljarević je nagradu dobio za knjigu "Međustanica" koja je objavljena prošle godine, a Lakićević za knjigu "LJubavni registar", objavljenu ove godine, uz obrazloženje žirija da su ta dvojica autora autentični sljedbenici srpske književnosti koja se temelji i traje od usmene narodne pripovijetke.

Nagrada koju tradicionalno dodjeljuje bilećka "Prosvjeta" za najbolju proznu knjigu napisanu na srpskom jeziku ove godine uručena je Uljareviću i Lakićeviću na svečanoj akademiji u okviru "Ćorovićevih susreta pisaca", koji se danas i sutra održavaju u Bileći.

Predsjednik žirija Goran Maksimović istakao je da je riječ o knjigama koje na neobičan način prikazuju u pripovjedačkoj formi savremeni život i sve nade, strepnje, patnje i iluzije čovjeka našega vremena, prenosi Srna.

"Tu je čitav niz pripovjedačkih tema vezanih za prošlost, za ono što opterećuje naša savrema htijenja, ambicije i ciljeve", rekao je Maksimović i dodao da su i jedan i drugi pripovjedač veoma vješti u vođenju pričanja i komponovanju priča.

On je dodao da je u oba slučaja riječ i o knjigama koje njeguju kratku pripovjedačku formu tako da će publika biti u prilici da na brz, efikasan i sadržajan način pročita i jednu i drugu knjigu.

Profesor Miloš Kovačević ukazao je na značaj časopisa "Nova zora" koji se tradicionalno promoviše u okviru "Ćorovićevih susreta pisaca", a koji je nastao prije 20 godina.

On je naveo da je časopis nastao u Bileći s ciljem da se Hercegovina predstavi kroz svesrpsko viđenje kulture, jezika i književnosti, što je zadatak koji je u potpunosti ostvaren.

"Ako se ima u vidu da `Nova zora` predstavlja nastavak one Šantićeve, Dučićeve i Ćorovićeve `Zore` onda se može vidjeti kakav je uspjeh doživio ovaj časopis, koji zaslužuje da traje, iako sada prolazi kroz teške trenutke zbog finansijskih poteškoća", istakao je Kovačević.

On je naveo da je u 82 izdata broja "Nove zore" za ovih 20 godina objavljeno oko 5.000 radova, u čijoj je izradi učestvovalo više od 1.500 najznačajnijih autora iz oblasti kulture.

Kovačević je dodao da je potrebna podrška za nastavak izdavanja tog časopisa.

Stručni žiri za dodjelu ovogodišnje poznate književne nagrade "Svetozar Ćorović", osim Maksimovića, činili su i Marko Paovica i Duško Pevulja.

U okviru manifestacije "Ćorovićevi susreti pisaca" danas je u Bileći održan i okrugli sto posvećen književnom djelu Jovana Radulovića, a otvorena je i retrospektivna izložba radova Likovne kolonije Gacko-Klinje u galeriji bilećke "Prosvjete".

Održan je i ostali stručni i kulturni program.

U okviru programa sutra će biti promovisana "Prosvjetina" izdanja Zbornika i časopisa "Nova zora" u Parohijskom domu manastira "Petra Zimonjića" u Danićima u Gacku.

"Ćorovićevi susreti" pisaca i istoričara u Bileći i Gacku održavaju se u organizaciji opštinskih odbora "Prosvjete" iz ta dva grada i uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije