Književnost

Promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" Borislava Kosanovića

Promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" Borislava Kosanovića
Foto: Srna | Promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" Borislava Kosanovića

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Sarajevu večeras je promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" autora Borislava Kosanovića, koji predstavlja drugi dio trilogije o stadalnom Kosovu i Metohiji, a govori o najtežim trenucima u ratom obuhvaćenom Orahovcu, kao i o isprepletanim sudbinama glavnih junaka.

Nastavljajući priču o junacima romana "Grumen podno Prokletija" Kosanović prenosi priču o tragičnim događajima u Orahovcu tokom 1998. godine koja se fokusira na sudbine srpskih porodica koje su se našle u epicentru konflikta, boreći se ne samo za opstanak, već i za očuvanje časti i dostojanstva.

Kosanović je izjavio novinarima na promociji u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo da se roman vezuje za Orahovac i njegovu okolinu, gdje su se desili nemili događaji kada je mjesto 1998. godine napadnuto i pet dana bilo pod opsadom i kada je više od 110 civila srpske nacionalnosti nestalo, kidnapovano.

On je dodao da nakon 26 godina niko za to nije odgovarao.

"Izuzetno je bilo teško pisati, ali mnogo teže istraživati, tačnije susretati se sa ljudima čiji su članovi porodica nestalih i onih koji su pronalaženi u masovnim grobnicama, na raznim mestima. Sve je bilo teško i prikupiti i emotivno to negde obraditi da bi završalo u ovoj formi romana", rekao je Kosanović.

On je napomenuo da će istraživanje biti nastavljeno i za treći dio, a priča će obuhvatiti 1999. i 2004. godinu sa epilogom u 2008. i 2009.

"Za `Grumen podno Prokletija` trebalo mi je četiri i po meseca da napišem, a za `Orahovac rovovima omeđen` godinu i po dana samo pisanje, a posle istraživanja", dodao je Kosanović.

U postupku prikupljanja podataka za roman Kosanović je informacije najviše dobijao od svjedoka i direktnih učesnika ovih događaja.

"Svi koji su učestvovali u tim događajima 1998. godine na ovaj ili onaj način doprineli su da stvorim celovitu priču i da to na pravi način donesem da bi svim čitaocima bilo jasno i da bi razumeli šta se dešavalo 1998. godine", naveo je Kosanović.

Bibliotekar Matične biblioteke Istočno Sarajevo Slađana Bratić izjavila je novinarima da je roman Kosanovićev "Grumen podno Prokletija" promovisan prije dvije godine u ovoj biblioteci, te da su čitaoci iskazali zainteresovanost da čuju i nastavak ove priče.

"Roman `Orahovac rovovima omeđen` priča je o stradanju Srba, a i Albanaca na Kosovu 1997. i 1998. godine, odnosno o tome šta se tada tamo desilo i kako je moguće da je Orahovac sa 3.000 stanovnika u tom trenutku danas došao na svega 300. To su sudbine pojedinačnih ljudi i to su naše rane neprebolne", navela je Bratićeva.

Ona je dodala da roman predstavlja opštu priču o Kosovu i Metohiji, ali isto tako prati i sudbine, pogotovo onih koji su bili glavni junaci u romanu "Grumen podno Prokletija", a u djelu "Orahovac rovovima omeđen" su dobili neke nove uloge.

"Svi tu stradaju i svaka stranica je natopljena i krvlju i suzama, tako da nije jednostavno čitati taj roman, ali on govori jednu istinu. Sigurna sam da onima koji budu čitali roman neće biti jednostavno, ali će željeti da pročitaju i treći dio koji će biti u pripremi", dodala je Bratićeva.

Borislav Kosanović rođen je 1982. godine u Somboru, a do sada je objavio zbirke poezije "Kada se snovi sruše", "Pesnici umiru mladi" i koautorsku zbirku "Četiri nijanse ljubavi", kao i romane "Pod sjenkom bukove šume" i "Grumen podno Prokletija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije