Književnost

Promovisan drugi tom knjige "Kolo, kolo, naokolo" Nenada Grujičića

Promovisan drugi tom knjige "Kolo, kolo, naokolo" Nenada Grujičića
Foto: Ustupljena fotografija/Brankovo kolo | Promovisan drugi tom knjige "Kolo, kolo, naokolo" Nenada Grujičića

NOVI SAD - Na 53. "Brankovom kolu", u znaku proslave dva vijeka od rođenja Branka Radičevića, danas je u novosadskoj gimnaziji "Isidora Sekulić" promovisan drugi tom knjige "Kolo, kolo, naokolo" Nenada Grujičića, sa podnaslovom "Stražilovski vremeplov: Tragovi i sećanja, crtice i komentari", koji obuhvata period od 1972. do 2024. godine.

Poslije prvog toma knjige "Kolo, kolo, naokolo" sa podnaslovom "Portreti i pojave" u izdanju "Brankovog kola", povodom poslave 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića, koja se pojavila na "Prolećnim Brankovim danima 2024", o novom tomu govorili su Damir Malešev i Rastko Lončar.

Kako je saopšteno iz "Brankovoga kola", Malešev je istakao pjesničku prirodu Nenada Grujičića, koja je primarna u sagledavanju njegove stvaralačke ličnosti koja se plodonosno rascvijetava i na druga polja, u druge žanrove: proza, eseji, kritike, drame, polemike, publicistika, antologičarski i rad na polju narodnog stvaralaštva.

"Tako je nastao i ovaj tom koji je u osnovi žarovski neulovljiv, i po tome uzbudljiv  za čitanje sa neprestanim iznenađenjima. Malešev je rekao da je na našoj kulturnoj sceni Grujičić posebno značajan i kao kulturni pregalac, najpre u Brankovom kolu sa misijom koju osmišljava i vodi. Ovaj projekat dvoknjižja sluti i troknjižje 'Kolo, kolo, naokolo' u budućnosti", nevedeno je u saopštenju "Brankovog kola".

Rastko Lončar koji ima i ulogu urednika obje knjige "Kolo, kolo, naokolo", javljeno je u nastavku, govorio je o novom tomu koji osvjetljava Sremske Karlovce od osnivanja Brankovog kola 1972. godine.

"Ono što je prethodilo 'Brankovom kolu' tada, bilo je vašarskog karaktera manifestacija, te će osnivanjem pesničke institucije koja slavi Branka i njegovo delo manifestacija postati mnogo ozbiljnija i uticajna na širokim prostorima, vremenom je prerasla u kulturni brend. U knjizi se nalaze na kraju i nekolike  anegdote koje daju boemski štimung knjizi, otkrivaju njen životni karakter i lepotu umetničke stvarnosti", navodi se u saopštenju.

Đaci novosadske gimnazije "Isidora Sekulić", rečeno je iz "Brankovog kola", kazivali su i pjevali Brankove pesme "Ukor", "Kad mlidijah umreti" i "Pevam danju, pevam noću", ali i Njegoševu i Raičkovićevu pjesmu posvećenu Radičeviću, koje se inače nalaze u Grujičićevom cvjetniku "Ao, danče, ala si mi beo".

"Nenad Grujičić upitao je mladu publiku - gde je rođen Branko? Jedan glas je rekao: Sremski Karlovci!  Drugi nisu imali odgovor. Duhovno - da, pesnički Aleksije Branko Radičević zaista je rođen u Karlovcima i slavnoj gimnaziji, ali njegovo pravo mesto rođenja je Slavonski Brod (1824), odakle, s porodicom odlazi u Zemun, pa u Sremske Karlovce, Temišvar i Beč, megalopolis iz  koga se seća arkadijske lepote Stražilova i Karlovaca i piše svoje sudbonosne pesme koje su ostale u narodu kao najviši antologisjki primeri na čistom srpskom jeziku naspram slavenosrpskog koji je u Srba bio u uputrebi u Brankvom vremenu", rečeno je u saopštenju.

I Malešev i Lončar, stoji u nastavku saopštenja, složili su se da projekat "Kolo, kolo, naokolo" Nenada Grujičića predstavlja unikatno djelo, neizbrisiv biljeg u vremenu i temelj za buduće generacije koje se budu uputile da izučavaju značaj i ulogu Brankovog kola i Nenada Grujičića u srpskoj kulturi.

Ovogodišnje "Brankovo kolo" traje do 16. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije