Književnost

Promocija knjige o Branku Cvejiću u Sarajevu

Promocija knjige o Branku Cvejiću u Sarajevu
Foto: Ustupljena fotografija/Narodno pozoriste Sarajevo | Promocija knjige o glumcu Branku Cvejiću u Sarajevu

SARAJEVO - Prezentacija knjige o glumcu Branku Cvejiću, u izdanju beogradskog izdavača "Clio" i Fondacije "Moj Balkan", trebalo bi da bude održana sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 17.30.

Knjigu je uredila Beka Vučo, a u prezentaciji će pored nje učestvovati Dino Mustafić, Maja Izetbegović, Boris Ler, Alban Ukaj i Nihad Kreševljaković.

Ova knjiga je, kako organizatori navode, sačinjena od niza autorskih tekstova i predstavlja važan dokument o jednom izuzetnom umjetniku i njegovim dostignućima u oblasti kulture i umjetnosti u cijelom regionu bivše Jugoslavije. 

"Sjećanja nas kroz knjigu vode od vremena kada je Branko Cvejić zakoračio u svijet umjetnosti, preko nezaboravnih predstava u njegovom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, i od legendarnog Baneta Bumbara iz TV serije 'Grlom u jagode', sve do posljednjih uloga", naveli su iz organizacionog tima.

Dodali su da na više od 400 strana ova opsežna knjiga donosi oko 200 crno-bijelih fotografija koje su prikupljene iz arhive Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Jugoslovenske kinoteke, filmskih producentskih kuća, Radio Televizije Srbije, pozorišta širom Srbije, od fotografa, kao i iz porodičnih arhiva.

"Kroz mnoštvo autorskih tekstova i fotografija provejavaju i naznake epohe u kojoj je Cvejić živio i stvarao, kao umjetnik koji je stalno bio prisutan i koji je svoj radni vijek nesebično posvetio umjetnosti zasnovanoj na visokim etičkim, estetskim i društvenim kriterijumima", saopštili su iz organizacionog tima.

Knjiga je koncipirana u osam poglavlja, a kako organizatori kažu, svako od njih predstavlja važne životne i profesionalne prekretnice Branka Cvejića. 

"Takav koncept opredijelio nas je da autore tekstova pronalazimo ne samo među bliskim saradnicima u oblasti kulture, drugarima iz pozorišnog i umjetničkog svijeta širom regiona bivše Jugoslavije, već i u njegovom privatnom okruženju, prije svega u porodici i među bliskim dugogodišnjim prijateljima", izjavio je autorski tim.

Objašnjavaju da je ova knjiga korak u odavanju priznanja nesebičnoj prisutnosti i djelovanju u kulturi i umjetnosti koje je ostavio Branko Cvejić.

"Za Cvejićem ostaju djela od krucijalne vrijednosti, realizovana uprkos svoj težini koju su nosila vremena u kojima je djelovao, kao i dostignuća koja na zvaničnom planu nisu uvijek bila priznata onako kako je on to zaslužio", zaključili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije