Književnost

Promocija knjige Zdravka Miovčića u Kući Milanovića

Promocija knjige Zdravka Miovčića u Kući Milanovića
Foto: Ustupljena fotografija | Promocija knjige Zdravka Miovčića u Kući Milanovića

BANJALUKA - Aktuelni dobitnik "Šantićeve nagrade" Zdravko Miovčić 18. septembra sa početkom u 18 časova u novootvorenoj Kući Milanovića, promovisaće knjigu poezije "Metafizički podrum", objavljenu u izdanju Centra za srpske studije iz Banjaluke.

Pored autora, o knjizi će govoriti profesori banjalučkog Filološkog fakulteta Ranko Popović, akademik, i Duško Pevulja, upravnik Kuće Milanovića.

"Nakon što je s ljubavlju vinopojca posvećenički opjevao svoja vina, pjesnik Zdravko Miovčić je jedno vrijeme u koronarnom azilu inventarisao kafane svoje mladosti i ispisivao 'Dnevnu dozu nostalgije', da bi se potom predao 'Knjizi lišća' u kojoj je gonetao govor i romor te tajnovite biljne tvari, raskošne odežde tolikog drveća u svim bojama i nijansama, jednako u proljećnom hlorofilnom bujanju i kasnojesenjem padajućem venjenju. A onda se neminovno opsjetio da je ostao dužan rakiji i tako je nastalo dvadesetak pjesama njoj posvećenih i pohranjenih u muzeju rakije, prvom ciklusu nove zbirke pod znakovitim naslovom 'Metafizički podrum'", zapisao je Popović na početku recenzije za Miovčićevu knjigu.

Kako Popović dodaje, tu su još ciklusi "U vinskom podrumu" i "Iz lirskog podruma", jedan dosljedno vinski, gotovo sasvim nov, sa svega nekoliko starijih, već objavljenih pjesama, a drugi (zapravo treći) nedosljedno kafanski koji, osim kafana, uključuje i druga mjesta na kojima se moglo i još uvijek može piti - čardak (metafizičko potkrovlje), manastirsku gostoprimnicu, parkovsku klupu, dovoljno prostran balkon ili terasu, kakvo zgodno parče okućnice (po mogućnosti uz pecanu).

"Postoji i četvrti ciklus u vidu triptih poeme 'Manastirski podrumar', pisane i naslovljene s neskrivenom primišlju na Sladojevog 'Manastirskog baštovana'. Sve te podrumske i muzejske lirske dragocjenosti uokvirene su prološkom i epiloškom pjesmom ("O porocima" i "O žeđi"), koje se preko stotinjak stranica dozivaju i dopunjuju, govoreći o istom samo s različitih krajeva; govoreći zapravo o čovjekovoj metafizičkoj žeđi (što uključuje i onu fizičku) i o tome kako se ta neutaživa žudnja sadijeva u stihove", piše Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije