Književnost

Promocija knjige "Nas dva brata": Smrt Mladena Stojanovića kao gorka oskoruša

Promocija knjige "Nas dva brata": Smrt Mladena Stojanovića kao gorka oskoruša
Foto: Milan Pilipović | Promocija knjige "Nas dva brata": Smrt Mladena Stojanovića kao gorka oskoruša

GRADIŠKA - Knjiga "Nas dva brata", Vuleta Žurića, o braći, doktoru i partizanskom heroju Mladenu i skulptoru, slikaru i umjetniku Sretenu Stojanoviću, predstavljena je sinoć u "Kulturnom centru" Gradiška. Žurić je rekao da je knjiga dokumentarna proza u kojoj ništa nije izmišljeno, jer su životi braće Stojanović nevjerovatni.

Oni su se okupljali oko ideje slobodarstva i ideje obrazovanja.

"Sreten je bio vajar, studirao je u Parizu a Mladen je bio narodni ljekar koji je besplatno pomagao, liječio sirotinju. Kada je počeo rat postao je komadant koji je nakon smrti, 1942. godine preselio u legendu", rekao je autor Žurić.

Izdavač knjige Manojlo Vukotić, direktor izdavačke kuće "Vukotić Media" , rekao je da doktora Mladena, istorija i narod Kozare pamte kao slavnog partizanskog komandanta a Sreten Stojanović se ubraja u naše najbolje vajare, čiji spomenici Karađorđu i Njegošu, omeđuju samo srce Beograda.

"Priča o Mladenu i Sretenu, ujedno je priča o njihovim roditeljima, braći i sestrama, vršnajcima iz Mlade Bosne. Ali, to je i priča o Prijedoru, Tuzli, Beogradu, Bihaću, Zenici, Zagrebu, Parizu, Beču, Sarajevu i Jadranu, mjesta koja su obojica voljeli", rekao je Vukotić.

Držeći se istorijskih činjenica, rekao je Vukotić, autor je napisao uzbudljivu i vjerodostojnu dokumentarnu pripovijest o hrabrosti i istrajnosti dvojice braće, Kozarčana, i Krajišnika.

Učinio je to držeći se istorijskih činjenica, napisao uzbudljivu i vjerodostojnu dokumentarnu pripovijest o hrabrosti i istrajnosti dvojice braće, Kozarčana, i Krajišnika. Knjiga "Nas dva brata" je značajan prilog velikoj biografiji Sretena i Mladena Stojanovića, naglasila je profesorica Radana Stanišljević.

"Njegova smrt je gorka oskoruša koju ni danas ne možemo progutati, ne znajući kako, zašto, u kojem trenutku, da li ga je ubila izuzetnost ili ga je ubio kukavičluk. U ovoj knjizi je priča o jednom pokoljenju, o jednoj generaciji koja je, nošena idealima, živjela u kazamatima, po zatvorima, završavala životne i zatvorske škole, pisala "bolanog Dojčina" nagovještavajući izdaju kao najstrašniji oblik našeg postojanja.

Ko je bio Mladen Stojanović.

"I danas, u Prijedoru, pod Kozarom, u Palančištu, u Gornjem Jelovcu, u Međuvođu, u Knežici, u velikoj, moćnoj Moštanici, koga god upitate, ko je bio doktor Mladen Stojanović, odgovor je, bio je naš doktor.

Čovjek je bio, intelektualac", kazala je profesorica Stanišljević u svojoj besjedi o Mladenu Stojanoviću. Na promociji knjige "Nas dva brata", i njen značaj ukazao je i episkop pakračko-slavonski Јovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije