Književnost

Promocija izabranih djela Selimira Radulovića u Banskom dvoru

Promocija izabranih djela Selimira Radulovića u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Promocija izabranih djela Selimira Radulovića u Banskom dvoru

BANJALUKA - Promocija izabranih djela Selimira Radulovića biće održana 9. oktobra u 19 časova u Vijećnici Banskog dvora, a pored autora publici će se obratiti Dragan Stanić, predsjednik Matice Srpske, Duško Pevulja, književni kritičar i Luka Kecman, teatrolog.

Ovaj događaj Kulturni centar Banski dvor, kako je saopšteno iz ove institucije, organizuje u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske.

"U izabranim djelima Selimira Radulovića, u sedam tomova, sabrano je njegovih jedanaest pjesničkih knjiga (prvih pet tomova), knjiga eseja (šesti tom) i knjiga razgovora s Milošem Jevtićem (sedmi tom). U prvom tomu nahodi se izbor iz prve tri autorove pjesničke knjige. U drugom, trećem, četvrtom i petom tomu nahode se po dvije autorove pjesničke knjige. Šesti tom je izbor iz dvije knjige eseja, sedmi razgovor s našim uglednim novinarom Milošem Jevtićem. U prvom tomu date su, kao prilog, biografija i bibliografija pjesnika, u sedmom izbor iz kritike o književnom djelu Selimira Radulovića", saopšteno je iz Banskog dvora.

Svaki od prvih pet pjesničkih tomova, kako je saopšteno u nastavku, sadrži registar imena i pojmova, koje je sačinio teolog i biblotekar Stanimir Jakšić.

"Izabrana djela objavljena su u kutiji, u tvrdom povezu, uz vjerodostojni dizajnerski rukopis Atile Kapitanja. U najnovijoj duhovnoj obnovi srpskog pjesništva Selimiru Raduloviću pripada posebno mjesto. Treba jasno reći, veli Njegova Svetost, Patrijarh srpski Porfirije, Selimir voli Svetitelje i druži se sa njima. Vjeran im je i predan. Sa njima je u pustinjama Egipta, Palestine i Svete Gore. Svojim pjesmama pali kandila i užiže svijeće pred njihovim besmrtnim likovima, i slovima, kao djelićima mozaika, izobražava ih i postavnja pred naše mislene oči", javljeno je iz Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije