Književnost

Program 59. "Kočićevog zbora" počeo u Beogradu, od sutra u Banjaluci i Stričićima

Program 59. "Kočićevog zbora" počeo u Beogradu, od sutra u Banjaluci i Stričićima
Foto: Aleksandar Čavić | Program 59. "Kočićevog zbora" počeo u Beogradu, od sutra u Banjaluci i Stričićima

BEOGRAD, BANJALUKA - Program 59. "Kočićevog zbora" počeo je danas u Aleji velikana u Beogradu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Petra Kočića i polaganjem vijenaca u Čuburskom parku na Kočićev spomenik, a trebalo bi da bude nastavljen u Francuskoj 7, u Udruženju književnika Srbije, gdje je za večernje časove zakazano književno veče Kočiću u čast.

Najavljeni učesnici književne večeri koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji su književnici: Slavomir Saša Nišavić (Novi Sad), Aleksandra Petrović (Kučevo), Nenad Radenković Jero (Zvečan), Radmilo Radovanović (Mrkonjić Grad), Mirko Vuković (Čelinac) i Goran Šaula (Banjaluka).

Cvijeće na Kočićev grob položili su predstavnici Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske, a tom prilikom književnik Duško Petrović rekao je da je važno o Kočiću govoriti uvijek i svuda, jer Srbi nemaju pisca koji je veći slobodnik od Kočića.

"Književnik i slobodnik Petar Kočić ostavio je tako dubok trag da mi, ako ispadnemo iz tog traga, više nismo svoji", poručio je Petrović.

Program će biti nastavljen sutra u Banjaluci i to u 10 časova polaganjem vijenaca na spomenik Petru Kočiću u parku koji nosi ime po ovom piscu, te u 12 časova na platou ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske otvaranjem izložbe "Stripovijetke" Stefana Mitrova Ljubiše.

Na otvaranju izložbe govoriće književnik Selimir Radulović, a program će biti nastavljen u 14 časova otvaranjem još jedne izložbe u Muzeju Republike Srpske, gdje će biti organizovana i besplatna radionica zmijanjskog veza.

Naime, Etnološko odjeljenje Muzeja Republike Srpske organizuje izložbu kolekcije nakita sa motivima zmijanjskog veza "Tragovi" autorke Sanje Bajić, a organizator izložbe je etnolog Danijela Đukanović, muzejski savjetnik.

"Osim izložbe, planirana je i radionica zmijanjskog veza koju će voditi vezilja Sanja Bajić. Radionica zmijanjskog veza za sve zainteresovane posjetioce biće održana poslije otvaranja izložbe. Učesnici radionice upoznaće se sa tehnikom izrade, ornamentima i specifičnostima ove vrste veza", javljaju iz Muzeja Republike Srpske.

Zvanično svečano otvaranje 59. "Kočićevog zbora" i književno veče najavljeno je u parku "Petar Kočić" sa početkom u 19 časova.

Program će otvoriti književnici Miladin Berić, Boro Kapetanović i Zoran Kostić, a na književnoj večeri, kao i na književnom času u porti manastira Gomionica u subotu, sa početkom u 11.30 časova, učestvovaće književnici: Aćim Todorović (Vlasenica), Nedeljko Žugić (Istočno Sarajevo), Jelena Glišić (Banjaluka), Živko Vujić (Banjaluka), Ranko Pavlović (Banjaluka), Vojin Trivunović (Banjaluka), Zlatko Jurić (Banjaluka), Selena Berić (Banjaluka), Danijel Gatarić (Banjaluka), Vid Vicko Vukelić (Banjaluka), Jovo Čulić (Banjaluka), Slavomir Saša Nišavić (Novi Sad), Aleksandra Petrović (Kučevo), Nenad Radenković Jero (Zvečan), Ranko Preradović (Banjaluka) i Ranko Risojević (Banjaluka).

Prije samog književnom časa, u Gomionici, članovi Udruženja književnika Republike Srpske položiće cvijeće na spomen-ploču ocu Gerasimu, čije je svetovno ime bilo Jovan Kočić, a riječ je svakako o ocu slavnog književnika i narodnog tribuna.

Sutra u 20 časova, na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske biće održana i premijera filma o Đuri Damjanoviću "Magla u rukama" autorke Milane Majar, koji je snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

"Ovo je priča o banjalučkom književniku koji je u Beogradu proveo značajne godine družeći se i poznavajući skadarlijsku liniju pjesnika. Nosio je u sebi onu starostavniju dimenziju boemluka, koji su u srpskoj književnosti vaspostavili Tin Ujević i Rade Drainac. Sve što je pisao potvrđivao je vlastitim životom, ignorišući materijalne vrijednosti i simbole uspjeha i moći, govoreći da život potvrđuje svoj smisao tek nakon što čovjek umre", riječi su autorke filma koja će nakon projekcije razgovarati sa novinarom Sašom Berendikom.

U Stričićima, rodnom selu Petra Kočića, za subotu, u 15.30, najavljen je prvi dio tradicionalne bodljavine bakova i borba za nagradu "Jablan", koja nosi naziv po čuvenoj pripovijeci Petra Kočića.

Potom, u saradnji sa Udruženjem građana "Svetionik" i Organizacionim odborom "Kočićevog zbora" na sceni "Petar Kočić" u 18 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske, biće održana i promocija književnih djela zmijanjskih pisaca, a kao učesnici najavljeni su: Vidosav Đurđević, Slavko Tanasić, Boško Đurđević, Vaso Drašković, Vujo Stanivuk, Grozda Regodić, Ljiljana Mačkić, Sava Guslov Marčeta, Vid Vicko Vukelić, Aleksandar Udovičić, Selena Berić i Radomir Vulin.

Centralni dio 59. "Kočićevog zbora" je svečana akademija na kojoj će na Velikoj sceni nacionalnog teatra Republike Srpske u subotu, u 20 časova, "Kočićeva nagrada" biti uručena pjesniku i akademiku Matiji Bećkoviću, a nagrada "Zmijanjče" Tamari Bilbiji, učenici 9. razreda OŠ "Dositej Obradović" iz Prijedora.

Akademik Bećković ovom prilikom održaće i besjedu o Kočiću.

"Nije samo Šekspir ili Njegoš, nego je i Kočić naš savremenik. Svaka njegova reč je živa. Baš bi me zanimalo, kada bi se, recimo, u TV dnevniku čitali Njegoševi stihovi ili Kočićeva proza, da li bi gledaoci i slušaoci mislili da je to napisano nekad ili upravo tog dana", rekao je Bećković u intervjuu za "Nezavisne" povodom "Kočićeve nagrade", koji je objavljen u našem listu.

Na svečanoj akademiji učestvuju i književnici Predrag Bjelošević, Slavomir Saša Nišavić, Aleksandra Petrović i Nenad Radenković Jero, a nakon akademije u Narodnom pozorištu Republike Srpske, u 21 čas, zakazana je i ambijentalna projekcija "Pisma Kočiću".

Program će biti nastavljen u nedjelju.

U Stričićima, u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, u devet časova biće održana sveta liturgija, pomen Kočiću i njegovom ocu Gerasimu, a za 10.30 u rodnom selu narodnog tribuna biće održan i pomen junacima otadžbine i polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima.

Takođe, u 11 časova, kod OŠ "Petar Kočić" biće održan kulturno-umjetnički program "Snaga jedinstva", na kojem se očekuje obraćanje predstavnika vlasti Republike Srpske i Republike Srbije, te obraćanje dobitnika "Kočićeve nagrade".

U 13 časova u nedjelju na lokaciji zborišta najavljeno je i nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, a tokom dana i drugi dio, odnosno finale bodljavine bakova za nagradu "Jablan".

Organizator ovogodišnjeg, 59. "Kočićevog zbora" je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije