Književnost

Predstavljena knjiga o maloj hercegovačkoj školi sa velikim imenima

Predstavljena knjiga o maloj hercegovačkoj školi sa velikim imenima
Foto: Vesna Duka | Predstavljena knjiga o maloj hercegovačkoj školi sa velikim imenima

TREBINJE - U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje sinoć je promovisana knjiga prof. dr Milenka Kundačine "Osnovna škola u Berkovićima 1889 – 2024"kojom je ovaj ugledni profesor, kako je na promociji, pred nekolike stotine posjetilaca, i sam rekao, želio predstaviti istorijski kontinuitet i kontekst školstva u tome periodu, ne samo u ovoj maloj opštini, već i cijeloj istočnoj Hercegovini.

Koristeći obimnu arhivsku građu iz BiH, Srbije i Crne Gore, profesor Kundačina je na 554 strane i 90 tabela, potkrijepljenih sa oko 300 fotografija, na naratorski zanimljiv način, prikazao 135 godina postojanja i rada Osnovne škole u Berkovićima.

"Knjiga će se naći u arhivima i bibliotekama Republike Srpske, BiH i Srbije, jer mi je želja bila da dam doprinos, ne samo nauci, već i učenicima, potomcima onih koji su pohađali ovu školu, ali je ona istovremeno i jedan podsticaj za buduće generacije da svome obrazovanju posvećuju veću pažnju", kazao je Kundačina.

Napominjući da je prvu promociju upriličio u Trebinju, jer najviše Berkovićana i njihovih potomaka živi upravo u Trebinju, on je kazao da mu je namjera bila i ta da ukaže da je prva narodna škola, za vrijeme uspostavljanja austrougarske vlasti, otvorena upravo u Trebinju 1879. godine.

Objašnjava da su u knjizi obrađene sve faze razvoja osnovne škole u tadašnjem Dabar Polju, kako su se nekada zvali Berkovići, te da je sve podatke istraživao sa velikom preciznošću, kako obradio sve faze razvoja ove škole, ali i organizaciju školstva u istočnoj hercegovini, sa procesom izvođenja nastave, te pobrojanim učiteljima i učenicima.

"U pitanju je, u stvari, mnogo obimniji materijal na kome sam radio 15 godina, a riječ je o jednoj ediciji od četiri knjige o Dabru, od kojih je ova koja se odnosi na osnovnu školu tek prva, dok su ostale tri pripremljene za štampu", kazao je Kundačina, preciziravši da je u tih deceniju I po istraživao brojnu arhivsku građu iz Mostara, Sarajeva, Beograda, Sremskih Karlovaca, Novog Sada, Zrenjanina, Herceg Novog, Cetinja.

Književnica Biljana Alavanja, predstavnica Izdavačke kuće "Samo korak" iz Beograda, u kojoj su se odrekli honorara za izadaštvo knjige, kaže da su takav potez povukli iz dva razloga.

"Ovo je knjiga koja sadrži neverovatnu tradiciju, nešto što govori o prošlosti, a posvećeno je i svim budućim generacijama, ali je profesor bio i moj mentor na dokotrskim studijama koji me je mnogo naučio, pa će i njegova knjiga poučiti mnoge buduće generacije", kazala je Alavanja, najavivši da će oni biti izdavači i naredne tri knjige, od kojih se za drugi rukopis pripremaju recenzenti i u januaru se očekuje promocija.

Recenzent ove knjige, prof. dr Radovan Čokorilo je istakao da se knjiga odnosi na jednu relativno malu školu u maloj opštini Berkovići, ali da je obuhvatila veliki period i, što je još važnije, zabilježila imena velikih ljudi koji su u njoj stasavali ili učili te kasnije velike ljude, bili oni profesori, doktori ili poljoprivrednici.

"Ono što je važno jeste da knjiga nije pisana po narudžbi, nego iz srca jednog njenog đaka i pedagoga koji u šest poglavlja prikazuje brojne aktivnosti vaspitno-obrazovnog procesa od početka postojanja, sa svim događajima i promjenama u radu škole iz prošlosti do današnjih dana", kazao je Čokorilo.

Pored istorijskog konteksta i događaja iz uvijek burnih vremena Berkovića i Hercegovine uopšte, knjiga je obuhvatila velika imena koja potiču iz ovih krajeva, počevši od Mladobosanca -  učitelja Trišića, preko drugih učitelja, kao i učenika koji su bili poznati revolucionari i borci, ali i učenika, poput profesora Boža Radovića koji danas ima 95 godina, te profesora dr Miloša Duke, načelnika Stomatologije beogradske VMA, kao i niza drugih poznatih imena ovoga kraja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije