Književnost

Položeno cvijeće na spomen-ploču ocu Gerasimu i održan književni čas

Položeno cvijeće na spomen-ploču ocu Gerasimu i održan književni čas
Foto: Srna | Položeno cvijeće na spomen-ploču ocu Gerasimu i održan književni čas

BANJALUKA - U manastiru Gomionica položeno je cvijeće na spomen-ploču ocu Gerasimu, kao i kod spomenika Petru Kočiću, u okviru manifestacije "Kočićev zbor".

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da bi trebalo više da se govori o onome što je Petar Kočić ostavio kao zaostavštinu svojim djelima.

"Djeca uče lektiru, njegove pripovjetke, satire i pjesme ali bi trebalo, zajedno sa ustanovama kulture i književnicima, da imaju priliku i iz nekog drugog ugla upoznaju Petra Kočića", rekla je Stojičićeva, prenosi Srna.

Nakon polaganja cvijeća, u porti manastira Gomionica održan je književni čas u kojem su književnici iz regiona recitovali svoju poeziju i održali besjede o značaju Petra Kočića.

Književnik Miladin Berić rekao je da će nastaviti da gaje sjećanje na velikog pisca i narodnog tribuna kakav je bio Petar Kočić, te poručio da će Kočićeva djela još dugo živjeti.

Iguman manastira Gomionica otac Metodije rekao je da je Kočić omiljeni čovjek sa ovih krajeva koji je u ovaj manastir došao kao dječak od dvije godine.

"Njegov otac, kao udovac, sveštenik Jovan iz Stričića primio je monaški postrig 1880. godine i postao je monah Gerasim. On je sa sobom doveo i svoju djecu. Petar je svoja prva slova i riječi koje je učio da zapisuje naučio od svoga oca, igumana i monaha", podsjetio je iguman Metodije.

U okviru manifestacije "Kočićev zbor" večeras će u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci biti održana svečana akademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije