Književnost

Pjesnici iz šest država na festivalu "Pero Živodraga Živkovića"

Pjesnici iz šest država na festivalu "Pero Živodraga Živkovića"
Foto: Ustupljena fotografija | Pjesnici iz šest država na festivalu "Pero Živodraga Živkovića"

ZENICA - Dvadeset dva pjesnika iz šest država učetsvovali su na jubilarnom 10. izdanju festivala "Pero Živodraga Živkovića", koji je u orgnanizaciji književnog kluba "Plava paleta" održan u vinkndu iza nas u Zenici.

Kako organizatori saopštavaju, program su uveličali instrumentalisti, odnosno studenti banjalučke Akademije umjetnosti.

"Ne znamo zašto nas uvijek iznenadi Paletina publika koja je i ovog festivala ispunila veliku banket dvoranu restorana 'Tapas' (zgrada starog pozorišta u Zenici) zdušno dočekujući jubilarno 10. izdanje međunarodnog književnog festivala 'Pero Živodraga Živkovića'. Program se, protokolarno, izvodi u dvije večeri sa održavanjem okruglog stola, u formi radne marineje, u prostorima javne ustanove gradska biblioteka Kakanj. Prvu noć je otvorila bivša polaznica literarne sekcije 'Raško Dimitrijević' u OŠ 'Prvi maj' koju je vodio Živodrag Živković čitavši Živkovićevu pjesmu 'Ofelija iz Ramaćske crkve'. Zatim je vrsni Bogran Pavlović gitarskom numerom odredio intonaciju programa", javljaju organizatori festivala.

Publici se po običaju obratio i Emir Sokolović, pjensik i organizator festivala.

"Poslije nekoliko prikladnih rečenica zamolio je atašea za kulturu ambasade Italije u Sarajevu, gospodina Riccarda Righellija, da se u ime ambasade obrati prisutnima. Gospodin Riccardo, zahvalivši se organizatoru Sokoloviću i u par rečenica pojasnivši poziciju Sokolovićevog djela u Danteovoj zemlji, nije krio iznenađenje odzivom. Podcrtao je podršku ambasade Italije ovom Festivalu i u nadolazećem vremenu obzirom da mu je poznato što ovakve manifestacije sobom nose. Također je iskazao i zadovoljstvo da su ove godine među prisutnima i dvoje italijanskih pjesnika: profesorica Stefania Di Lino iz Rima, kao i pjesnik Vincenzo Aruta iz Napulja", saopšteno je iz organizacije festivala.

Kako je saopšteno u nastavku, poslije obraćanja gospodina Riccarda, domaćin Sokolović se obratio prisutnima sa riječima da niko nije zaslužniji da otvori jubilarni festival od osobe koja je kada su svi organizatore smatrali lunaticima dala nesebičnu podršku u ideji i realizaciji.

"Dakako, riječ je o glavnoj i odgovornoj urednici dnevnog lista „Oslobođenje“ – gospođi Vildani Selimbegović.  Vildana je napravila blagu retrospektivu od početnih koraka pa sve do onog što se moglo vidjeti to večer i podvukla da entuzijazam pojedinca koji radi ono što živi nema alternativu i definitivno da donosi željene rezultate. Također je podvukla da je sretna što je dijelom tako grandioznog projekta kao što je Paleta, a prije svega, međunarodni književni festival 'Pero Živodraga Živkovića'", navedeno je u saopštenju organizatora festivala.

Poslije uvodnih obraćanja Festival je mogao poći svojim tokom, rečeno je dalje u saopštenju.

"Svakako da festival na kom od 20 selektiranih autora prisutno bude njih 17 na samom početku dovoljno kazuje o odnosu kolega i njihovom poštovanju istog. Prvo večer su stihova kazivali: Darko Habazin, Jasmina Hanjalić, Nihad Mešić River, Fatima Jamaković Čorambegić, Ljiljana Lipovac, Nuša Tičar, Sanela Kuko, Nataša Obradović, Sanja Strukar Križanac, Stefanija Di Lino, Miroslav Tičar, Miodrag Krunić, Renata Pavković, Sejad Durak i Ajdin Alibabić. Također, jer je iz zdravstvenih razloga bio spriječen da prisustvuje, i video prezentacija Domenico Pisane. Kuriozitet jubilarnog Festivala je i ta da je za književni rad dodijelila i Povelja festivala Šefiku Daupoviću Fiki", podvučeno je u saopštenju.

Festival su, javljeno je dalje, muzički intonirali, na najbolji mogući način, Bogdan Pavlović i Marko Galonja.

 "U završnoj riječi, kako drugačije, organizator Sokolović se zahvalio svima sa akcentom na najbolju publiku koja i daje snagu da se istraje u jednom tako velikom projektu kao i prenio pozdrave od prisutnog zamjenika ambasadora Republike Slovenije, gospodina Zvone Žigona. Prvo večer se završilo sa rokbaladama u izvođenju vrsnog kantautora Hisama Jusufovića hice; redovitog člana tima kluba 'Plava paleta'", saopštava "Plava paleta".

Drugi dan Festivala, saopštili su u nastavku, započeo je okruglim stolom koji se poslovično održava u javnoj ustanovi gradska biblioteka Kakanj.

"Pozdravno slovo i riječi gostoprimstva, kao i blagi osvrt na zadanu temu 'Vrijednost poezije u savremenom svijetu - ili između književnosti i psihoanalize', izrekao je direktor ustanove, gospodin Senad Čišija. Zatim je organizator Sokolović iščitao tekstualni predložak - koji su svi selektirani autori zaprimili pri obavjesti da su prošli selekciju - da bi kolegama prepustio da se referišu prema istom. Poslije niza interesantnih promišljanja gospodin Čišija je iznio vrijednu inicijativu da se naredne godine okrugli stol organizuje kroz dva segmenta sa pauzom gdje bi sudionici mogli, u pauzi, i iskristalisati uzajamno promišljanja nadopunjujući ih", rečeno je u saopštenju.

Finalno veče, otkrili su organizatori, otvorena je video prezentacijom Nataše Butinar; pjesnikinje koja je "kriva" za sve prevode i realizaciju festivala kada su u pitanju kolege iz Italije.

"Zatim su slijedili: Džemal Sefer, Branko Serdar, Vincenzo Aruta i Bogdana Trivak. Potom smo mogli čuti i poeziju troje finalista 10. izdanja Festivala: Renatu Pavković, Ajdina Alibabića i pogledati videoprikaz Domenico Pisane. Ovog puta Festival je zaključio prošlogodišnji laureat Marko Bačanović prestavivši se izborom iz novijeg stvaralaštva te obečavši da neće biti narednog izdanja bez njegovog prisustva. I, na koncu, uz pozdravno slovo čast da proglasi pobjednika 10. jubilarnog izdanja međunarodnog književnog festivala 'Pero Živodraga Živkovića' pripala je konzulu ambasade Srbije, gospodinu Petru Novakoviću koji je, izvadivši hartiju iz pripremljene koverte, pročitao ime Domenico Pisane te mu prvi i čestitao izrazivši spremnost ambasade da će uvijek biti uz ovakve događaje", javili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije