Književnost

Pismo Franca Kafke na aukciji u Londonu

Pismo Franca Kafke na aukciji u Londonu
Foto: Pexels/Ilustracija | Pismo Franca Kafke na aukciji u Londonu

Pismo pisca Franca Kafke u kome se on žali prijatelju da više ne može da piše ponuđeno je na aukciji 100 godina nakon njegove smrti, a očekuje se da će dostići cijenu od oko 114.000 dolara.

Kafka, jedan od najvećih pisaca 20. vijeka, poznat po djelima kao što su "Proces" i "Metamorfoza" napisao je pismo austrijskom pjesniku i izdavaču Albertu Ehrenstajnu kao odgovor na zahtjev da doprinese u književnom časopisu "Di gefarten".

U pismu na jednoj strani i koje je potpisano sa "Kafka" pisac kaže da ništa nije napisao već tri godine.

"Kada su brige prodrle do određenog sloja unutrašnjeg postojanja, pisanje i prigovaranje očigledno prestaju, zaista moj otpor nije bio previše jak", napisao je Kafka u ovom pismu.

Iz aukcijske kuće "Sotbi", navodi se da se vjeruje da je pismo napisano između aprila i juna 1920. godine iz sanatorijuma u mjestu Merano na sjeveru Italije.

Kafki je 1917. godine dijagnostikovana tuberkoloza, o čemu ne piše u ovom pismu, prenosi Srna.

"Sotbi" je ponudio pismo u okviru prodaje "Knjiga, rukopisa i muzike od srednjeg vijeka do moderne", koja traje od danas do 11. jula.

"Ovo je veoma dirljivo pismo napisao pred kraj njegovog života gdje on izražava očaj i nemogućnost pisanja i njegova osjećanja u vezi sa blokadom pisca", rekao je Gabrijel Hiton, stručnjak za knjige i rukopise u "Sotbiju".

Kafka je ipak nastavio da piše i napisao je djela "Zamak" i "Umjetnik u gladovanju". On je umro 3. juna 1924. godine u 40. godini.

Kafka, njemački pisac jevrejsko-češkoga porijekla, rođen u jevrejskoj porodici srednje klase u Pragu 3. jula 1883. godine, ali je govorio i svoja djela pisao na njemačkom jeziku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije